Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: inkubator dla węży

Re: inkubator dla węży

Fakt, że efekty sa podobne, ale roboty więcej. Bo wbrew pozorom w terrarium wcale nie panują stale warunki (są BARDZO zależne od warunków za oknem), a na wolności jak już samica znajdzie odpowiednią dziurę w ziemi to tam akurat warunki są w dużym stopniu stale, ona tylko koryguje mnimalne zmiany. Gdyby bylo latwiej (bez budowania inkubatora, przenoszenia jajek itp), to wszyscy by tak inkubowali. A jednak śmialków jest dużo mniej

Diakoniasty
    Guest

Inkubator buduje się zazwyczaj samemu. A dokładną jego budowę możesz znalezć w dobrej książce poświęconej hodowli gadów.

Nie chcę uważać się za mondralę, ale "tobiasz_m" ma 17 lat i myślę, że literatura i własna inwencja połaczona z umiejętnościami szklarza da lepsze efekty w jakości wykonania tego urządzenia.

"Fakt, że efekty sa podobne, ale roboty więcej. Bo wbrew pozorom w terrarium wcale nie panują stale warunki (są BARDZO zależne od warunków za oknem), a na wolności jak już samica znajdzie odpowiednią dziurę w ziemi to tam akurat warunki są w dużym stopniu stale, ona tylko koryguje mnimalne zmiany. Gdyby bylo latwiej (bez budowania inkubatora, przenoszenia jajek itp), to wszyscy by tak inkubowali. A jednak śmialków jest dużo mniej "
    zależne od tego jak jest za oknem oczywiście sie zgadzam ale dlatego mówie że wystarszy termostat z zewnętrzym czujnikiem temperatury który wsadzamy między jaja a poza tym inkubacja przez samice w terra sprawdza się przede wszytskim u Pytonów... jest jeszcze jeden minus tego rozwiązania, jajka mogą ulec zniszczeniu przez samice (oczywiście przypadkowo)

Dobra, temperatura to pikuś, a co powiesz na wilgotność? Przecież to też potrafi się zmienić radykalnie w naszej strefie klimatycznej. Pryskać jak za mala? Nie chodzi mi o to, że się nie da, tylko że trzeba się trochę pobawić.
    pozdrawiam

jeżeli terra nie jest duże to podobne zadanie jak z inkubatorkiem do wilgotności przydałby się higrometr z zewnętrznym czyjnikiem który umieszczamy między jajami i spokojnie można dać sobie rade... należy pamiętać że w przypadku regiusów wcale ta wilgotność nie musi być idealna. Innym rozwiązaniem jest higrostat podłączony do foggera z zewnętrznym czujnikiem wilgotności ale to kwestia 300-500zł

Wstępnie skorzystałem z opisu i rad Łukasza => www.snakes.pl.
    Po kilkudniowych testach inkudator wykazuje stabilność w zakresie rządanych temperatur i wilgotności.
    Nic tylko czekać na znios, aktualnie 2-gi cykl ostrych kopulacji
    Wrzucę foty za dni kilka.

Maluski
    Guest

Wystarczy chciec i mozna osiagnac wszystkie cele hodowlane

Uprawnienia umieszczania postów