Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Elaphe taeniura frisey - pytania do hodowcow.

McWolf
    Guest

Elaphe taeniura frisey - pytania do hodowcow.

Witam nabyłem ostatnio okazyjnie tanio własnie weza tajwanskiego, który według sprzedawcy miał 1,5 roku a ma 74-76 cm z ogonem - czy taki rozmiar jest normą w tym wieku dla tego gatunku węza ? był karmiony metodą raz na dwa tyg. 2 małe myszki (2 tyg. noworodki) - niestety jeszcze nie znam płci węża ale moze w poniedziałek się dowiem.
    Co najważniejsze można jakoś sprawdzic czy z wężem nic nie jest w sposob :
    "dokładnie go oglądając" ? zauwazylem tez np. iz waz ma dziwne miejsce, ktore wyglada jak naciecie tylko ze od wewnatrz bo wystaje na jakies 2-3mm od reszty na dlugosci 5 mm pytalem sie wlasciciela i dostalem odpowiedz ze ostatnio przy probie uczieczki z terrarium rozcial sobie wlasnie tam troche skory - ja nigdy takiego przypadku nie mialem wiec dlatego prosba do was czy mial ktos cos podobnego i czy mam sie czyms przejmowac.
    Pozdrawiam i dziekuje za kazda porade

Re: Elaphe taeniura frisey - pytania do hodowcow.

Moj taeniura urodzil sie w okolicach wrzesnia 2003r i teraz ostatnia jego wylinka z grudnia miala 180cm(za kilka dni kolejna).Twoj waz jak na ten wiek to moim zdaniem jest troche malawy.Raczej pownien czesciej dosatwac jedzenie a jak nie czesciej to chociaz wieksze.Moj zjada podrosniete szczury i ma dosc szybka przemiane materii wiec karmie go czesciej niz co 2 tyg.Co do tych ranek to nie mialem takiego przypadku.

Bardzo mała.
    Ja kupowałem w październiku i miała 56cm, teraz moa ponad 75.

mój chińczyk wykluty w sierpniu ma już ok90-95 cm!!! taki 1,5 roku 130 cm!!! ten którego kupiłeś był żle karmiony. odsyłam do tematu FAQ. jeśli zauważyłeś takie nacięcie, to oznacza, ze jest to prawie noworodek! może ma za sobą 2 wylinki.... jest to miejsce, które u węża jest jak u nas pępek )) ale u niego znika po kilku wylinkach. ten wąż napewno nie ma 1,5 roku....

McWolf
    Guest

ok, dzieki za wypowiedzi postaram sie teraz cos z tym zrobic :] a mianowicie wyjasnic to sprzedajacemu :/
    Pozdrawiam

Taeniura, którą ostatnio sprzedałam, miała cosik 85cm, a że była u mnie parę miesięcy, to jestem pewna, że miała z pół roku max. Jeśli Twój karmiony był 2-tygodniowymi noworodkami raz na tydzień, to może miec niestety półtora roku :/ Ten mój wciągał luzacko 3 biegusy (otwarte oczy, 3-4tygodnie) na jeden posiłek, a jadł co 5-7 dni. Rośnie toto jak szalone, więc ilość żarcia na posiłek szybko się zmienia

Nie sądzę, żeby to nacięcie to był ślad po woreczku żółtkowym, nawet u półroczego węża tego już nie widać. Moze rzeczywiście to jakaś ranka. Dopóki się nie paprze, nie ma zakażenia, to nie sądzę, żeby było sie czym martwić. Możesz dla pewności potrzymać na neutranym podłożu (ręcznik papierowy), jeśli masz wątpliwości.

Mój teniurek z grudnia 2003 teraz ma 150cm.Twój albi nie ma 1,5 roku albo coś z nim nie tak-może źle karmiony,może wadliwy genetycznie. Co do tej blizny, to mój nie ma nic takiego.

Diakoniasty
    Guest

Moim zdaniem twój wąz jest trochę malutki. Nie miałem jeszcze takiego przypadku dotyczącego tych ranek.

Uprawnienia umieszczania postów