-
Co lepsze, USG czy rentgen?
Pytanie do praktyków(!). Mam coraz większe wątpliwości co do ciąży u mojej samica boa, więc chciałbym zrobić jej USG lub prześwietlenie rentgenowskie, ale nie wiem co było by bardziej wskazane?
-
Re: Co lepsze, USG czy rentgen?
-
aha przepraszam ze napisałem ale jestem tylko teoretykiem.
-
Jeżeli jesteś dobrze poinformowany, to nic nie szkodzi. Czy jesteś pewien tego USG?
-
skoro u kobiet w ciąży jest wręcz zabroniony rentgen to z wężami też bym uważała ale to tylko moje zdanie...
-
-
ultrasonografia zdecydowanie
-
Nie wiem tylko, gdzie to można wykonać i po co stresować zwierzę niepotrzebnymi zabiegami? Nie lepiej obserwować poszukując objawów( np. wywracania się brzuchem do góry)? Ewentualnie poczekać na szczęśliwe rozwiązanie.
-
Każda lecznica weterynarii jest wyposażona (a przynajmniej powinna być) w te urządzenia więc nie ma żadnego problemu. A ze stresowaniem węża to nie przesadzaj, ostatnio to chyba on bardziej mnie stresuje. Gdyby jego zachowanie było jednoznaczne to nie było by problemu, ale ona zachowuje się tak jak by była i nie była w ciąży, boję się czy np. jaja nie obumarły lub są nie zapłodnione i chcę po prostu wiedzieć jednoznacznie co jest grane, ale dzięki za rady, będę uważał.
(wet. jest bardzo blisko mnie, więc wszystko powinno być ok.)
Pozdrawiam
-
Uprawnienia umieszczania postów