-
nie jedzaca zbozowka po raz kolejny
witam, mam zbozowke i chodzi o to ze przedostatni posilek miala ponad miesiac temu, pozniej nie jadla przez prawie 3 tyg, az w koncu skusila sie na oseska. do tej pory znowu nic nie tknela. Kiedy mam sie zaczac martwic?? nie wiem czy to od tego ale skora weza sie marszczy jak sie bardziej zegnie. dodam ze waz ma raczej dobre warunki
-
Re: nie jedzaca zbozowka po raz kolejny
zapomnialem dodac ze wezyk ma 30-35cm
-
sprawdź czy nie masz przypadkiem roztoczy. czy wąż chudnie? nie zauważyłeś jakiegoś dziwnego zachowania (mało ruchliwy, nie zwraca uwagi na ciebie jak coś robisz w terra itp)? jaką masz temperaturę? zauważyłeś u niego coś dziwnego w ostatnim czasie?
-
roztoczy nie widze, waz jest malo ruchliwy, ale jak robie cos kolo niego to zwraca uwage, temperatura 25-28 stopni w dzien w nocy troche spada 23-25. Nie wiem czy waz chudnie bo go nie wazylem po zakupie.
-
jedyna dziwna rzecz jaka zauwazylem to to ze pojawily mu sie jakies brazowe przebarwienia na spodzie, przeparwienia sa w postaci kropek i wystepuja w jednym mijscu na obrzaze 1 cm. Nie da sie tego zmyc itd, wyglada to tak jakby bylo pod skora
-
Marszczenie skóry i przebarwienie jest niepokojące. Może nic nie znaczyć (u mnie jeden wężyk się tak marszczyl, ale przeszlo, nie wiem od czego tak mial), ale może być atakiem jakichś pasożytów skórnych albo odpukać grzybów. Chyba powinien to obejrzeć weterynarz.
Uprawnienia umieszczania postów