Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: Pyton Regius - chęć kupna + małe pytanko

Re: Pyton Regius - chęć kupna + małe pytanko

Forum jest po to by pytac Ktos podawal roczny cykl temp dla regiusa takze jak poszukasz dobrze to znajdziesz

Ale z wachaniem temp. nie chodzi o dzień i noc tylko żebyś np. nie wyjmował go za długo do pokoju

Akurat hodowcy amerykańscy polecają różnicowanie temperatur dzień/noc tylko w okresie godowym - w "zimie". W "lato" (są dwie pory roku) temperatura w dzień i w nocy ma być taka sama.

I druga rzecz - pytonów królewskich nie powinno się grzać żarówką. Z dwóch powodów - po pierwsze jako zwierzęta aktywne glównie o zmierzchu przyzwyczajone są do ogrzewania od dolu (slońca już nie ma a ziemia nagrzana po calym dniu), ale o wiele ważniejszą kwestią jest to, że żarówka BARDZO wysusza powietrze. Na tyle, że potem się rodzą plotki, że regius ma klopoty z wylinką i nie je i się nie rozmnaża. Zamontuj żarówkę energooszczędną (która świeci, a prawie się nie nagrzewa - po calym dniu świecenia można ją normalnie wziąć do ręki), nie zaklóci temperatur, nie poparzy węża itd. Kabel można podlączyć do termostatu i wtedy dosyć dowolnie (w ramach możliwości kabla) można podwyższać temperaturę o kilka stopni, jeśli zachodzi taka potrzeba. Do zwiększania wilgotności poleca się raczej postawienie plaskiego pojemnika z wodą na kablu niż spryskiwanie (spryskiwanie jest zbyt radykalne, w obie strony - najpierw szybkie zwiększenie do bardzo wysokiej wartości, a jak ściany i wąż wyschną równie szybki spadek).

Mam terra o wym 75x45x50 i kabel grzewczy 25. On nie wystarczy do ogrzania calego terra do temp 27. Potrzebna jest w dzień żarówka. Mam teraz l.g.californiae i jemu grzeje żarówką OSRAM lustrzanką 40w. I chyba mi wysusza troche powietrze bo jest mała wilgotność ale niektórzy mówią ze to od kaloryferów. No nie wiem zobaczymy jak bedzie w lecie. Bo mam weza około 3 tygodnie wiec nie mialem stycznosci w latem ale chyba w lecie nie korzysta sie z kabla grzewczego. I gdzie moge kupić taki termostat(nie od akwarium bo sie nie sprawdza-tylko cos ala ogrzewania podłogowego) i jaka jest jego cena??

To dziwne, że nie wystarczy, bo ja ogrzewałam 25W 100x40x50 do teperatury 25. Fakt, że jesienią a nie zimą. Ale masz trochę mniejsze terra i krótsze, a nie musisz ogrzewać całego, w jednym końcu może być chłodniej o 2-3 stopnie. Myślę, że powinno Ci się udać ogrzać do rozpiętości 25-28, jak rozłożysz kabel nie na całym dnie tylko na połowie. A pod kabel możesz położyć ekran zagrzejnikowy, żeby ciepło szło do góry. Tył i boki też możesz zaekranować, jeśli nie będzie to psuło ogólnego image terra Gwarantuję Ci, że żarówka wysusza powietrze. Widzę jak jest u mnie (w trzech terrariach mam ogrzewanie żarówkami, akurat nie przy regiusach; nie kocham tej metody ogrzewania, ale takie mam terra, a dostępne kable poszły na szczytniejsze cele na razie).

Ale wiesz ja mam jakiś chyba do dupy kabel. Jakiej masz firmy?? i ilu metrowy?? Mój nie ogrzeje bo całą noc sie pali i jest temp 20 st

Kabel mam silikonowy prosto z biofila - możesz tam sobie sprawdzić dane (nie pamiętam jaka to firma i dlugość). Kabel ten jest o tyle jeszcze dobry, że ogrzewając terra nie nagrzewa się zbytnio, więc nie poparzy węża nawet nieosłonięty (brałam do ręki). Nie wiem, może masz niską temperaturę w pokoju? Bo u mnie to właściwie dosyć ciepło. Jeśli nie masz szczelnych okien to może rzeczywiście nie chcieć 25W ogrzać.

Mam szczelne teraz w domu mam około 22 stopni (w terra w jednym miejscu jest 26 a w drugim gdzie zarowka nie siega jest 22.2- czyli wychodzi na to ze kabel daje tylko 0,2 ??)
    A waz potrzebuje 26-30 wiec zarowka jest niezbedna A kabel sobie i tak grzeje przez calutki czas ale w nocy chyba troche podwyższa temp bo nad ranem jest u mnie troche zimno koło 16 cos takiego
    Pozdrawiam

Chociarz wiesz co mi sie zdaje. Kabel to chyba grzeje ale termometr nie łapie ciepła bo podłoże się nagrzewa a powietrze w mniejszym stopniu. I jak mu jest zimno to i tak sobie pójdzie pod podłoże wkońcu to getulus

No, czyli tak jak podejrzewam, jednak masz zimno (w nocy w każdym razie). Masz dwa wyjścia, jeśli chcesz regiusa. Albo mocniejszy kabel, albo robisz wężowi normalny cykl roczny (tzn w zimie niższą temperaturę w nocy), tylko musisz to zrobić świadomie i liczyć się z tym, że niekoniecznie będzie w zimie jadł. Bo jak sądzę, w lato powinineś sobie z temperaturami poradzić.

Jakie masz podloże i jak mocną żarówkę?

Uprawnienia umieszczania postów