-
Pyton Regius - chęć kupna + małe pytanko
Chciałem sobie kupic regiuska. Są jakieś urodzone w hodowli?? Bo z odłowu nie chce, słabo sie przyzwyczai itd. chyba ze jakiegos bardzo młodego około 5 miesięcy ale gdzie takiego dostane?? I czy jest to trudny w hodowli wąż bo nie jestem zbyt doświadczony bo mam tylko 1 węża. I czy jakieś takie odchylenia od norm(małe od temp i wilg) mu zbytnio nie zaszkodzą?? Poprostu pytam o rade czy powinienem sobie go kupić?? I czytałem dużo postó ze wąż nie je, jest chory często sie to zdarza??
I jeszcze jedno małe pytanko. Jak niektórzy piszą obniż temp o 2-3 stopnie albo podwyż. Jak mam to zrobić, czy musze kupować jakiś sterownik temperaturą??I pisza tez zeby w miare utrzymywać taką samą temp w dzień i w nocy,- jak przecierz żarówka daje ciepło i działa w dzień a w nocy tylko kabel grzewczy to jak mam to zrobić.
-
Re: Pyton Regius - chęć kupna + małe pytanko
99% Polskich regiusów pochodzi z importu , w naszym kraju regiusy rozmnaza taka ilośc ludzi co nic (moznaby ich policzyc na palcach jednaj ręki) . Regusy importowane dosyć często sprawiają problemy z jedzeniem ale jezeli kupisz od sprawdzonego sprzedawcy to niemasz sie czego obawiac....
Jezeli czujesz się na siłach i jesteś wstanie zapewnic mu odpowiednie warunki to niewidze przeszkód do tego abyś kupił regiuska jednakze w tej chwili niema tak małych regiusów w naszym kraju... powinny sie pojawic w kwietniu/maju...
-
A co to znaczy od sprawdzonych hodowców jak mówisz ze są importowane?? I czego dopiero w maju kwietniu?? i skąd moge wziąć regiusa, kto sprowadza bo w biofilu są chyba dość drogie A snakes raczej regiusami chyba sie nie zajmuje
-
Goblinowi zapewne chodzilo o pewne zrodlo pochodzenia i sprawdzonych sprzedawcow jak np. Biofil gdzie wszystkie osobniki sprzedawane tam przyjmuja pokarm bez problemu. Jezeli chcesz kupic regiusa z chodowli to musisz wziasc pod uwage ze sa droze od tych z Biofila i jest ich nie wiele. Wiele osob zaczynalo przygode z wezami w tym takze ja i nie mialem zadnych problemow dopiero puzniej w moje rece trafialy inne weze.
-
Sprawdzeni sprzedawcy czyli np. Plucik albo Piotr Noczyński oni zanim zaoferuja regiusy upewniają się że wszystkie samodzielnie pobierają pokarm.... a kwiecień/maj dlatego ze wtedy chyba lęgą sie pytony na fermach w Afryce i sa importowane do Polski....
-
A mozecie mi odpowiedzieć na moje drugie pytanie??
terragady napisał(a):
" I jeszcze jedno małe pytanko. Jak niektórzy piszą obniż temp o
2-3 stopnie albo podwyż. Jak mam to zrobić, czy musze kupować
jakiś sterownik temperaturą??I pisza tez zeby w miare
utrzymywać taką samą temp w dzień i w nocy,- jak przecierz
żarówka daje ciepło i działa w dzień a w nocy tylko kabel
grzewczy to jak mam to zrobić."
Czyli np dla regiusa nie moze byc wahań temperatury. Jak mam utrzymac temp w dzien i noc taka sama jak w dzien grzeje zarówka i kabel a w nocy tylko kabel?? Przecierz to oczywiste ze jak zgasze zarowke to temp o około 5 st spadnie. Chyba ze nastawic sie na ogrzewanie samym kablem, a zarowka nie bedzie grzała. No nie wiem wiec dlatego was pytam
-
A kto Ci powiedział żeby utrzymywać podobną temp. w dzień i w nocy?? Przecież tam gdzie regiusy żyją w nocy jest bardzo zimno.
-
No ale tak pytam. A regiusy nie mogą miec dużych wahań temperatury Chyba ze hodujesz pluszowego. Ale ja tak tylko sie pytam. Jak mam tak zrobic zeby obnizyc o pare stopni badz podwyzyc. Bo np podczas wylinki, karmienia. Albo ogólnie mam za małą o 2 st to jak mam podwyżyć bo jakbym miał za dużą to wiem jak
-
Ale po co chcesz podczas wylinki podwyzszac temp? Przy wylince jedyne co zwiekszasz to wilgotnosc a nie temp. I wachania pomiedzy dniem a noca musza byc poniewaz w naturze nigdy tak sie nie bedzie ze temp jest jednakowa przez caly rok i kazdej porze dnia.
-
Dobra nic juz nie pytam
Uprawnienia umieszczania postów