Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: After eating

After eating

Czy po jedzeniu wąż jest taki troche stłumiony i mało aktywny?? Ile dni to trwa??

ironkapela
    Guest

Re: After eating

Trwa to dopuki waz nie strawi oraz nie wydali pokarmu. W celu szybkiego trawiania pokarmu waz powienien miec w terrarium odpowiednia temperature, oraz jezeli tego wymaga basnik z podgrzewana woda. U mojego weza okres od zjedzenia do wydalenia trwa ok 3 dni.

Jak pewnie wiesz węże trawią swoje posiłki w całości, trawią min. kości i scięgna. Jest to dosyć długi proces aczkolwiek zależy od wielkości samego węża i ofiary. Młode węże zazawyczaj trawią troche szybciej niż dorosłe. Szybkość metabolizu zależy od temperatury ( w wyższej temp, węże trawią szybciej), oraz od samego gatunku (np. Pyton tygrysi czy Boa constrictor moją stosunkowo szybki metabolizm, inaczej jest np. z Corallus caninus - są to węże o wyjątkowo wolnym metaboliźmie.

No jest to młody getulus californiae ma około 35 cm i dostał 2 oseski.
    I nie wiem bo chyba troche piasku mu sie dostało do środka bo ubrudził sobie oseska. Nie zaszkodzi mu to?? I mam basenik w ktorym jest ciepla woda bo lezy na kablu grzewczym ale on wcale z niego nie korzysta. Mysle ze woda w nim powinna byc przegotowana, dobrze myśle?? Czy moze jakąs mineralna dać albo kranówke??

Kolego pierwsze pytanie było jeszcze ok, (nie zawsze takie rzeczy są w książkach) ale co do drugiego..... takie rzeczy powinieneś wiedzieć zanim zdecydowałes się za zkaup węża. Poczyta opisy i PRZEJŻYJ forum, na pewno znajdziesz odpowiedź na pytania.

ironkapela
    Guest

Do podgrzewanego basenu nadaje sie tylko woda przegotowana lub mineralna. Dajac "kranowke", po podgrzaniu jej pojawiaja sie "glony"

Ale ja napisałem ze daje przegotowaną i pytam czy można dać mineralną lub kranówke. I teraz bede dawal mineralna zamiast przegotowanej.

Dzięki na odpowiedzia
    Pozdrawiam
    Marcin Michalik

ironkapela
    Guest

No to i tak Ci odpowiedzialem

Uprawnienia umieszczania postów