-
zbożowe: Duza + małe
Mam takie pytanko czy mogl bym do mojej zbozowki ok 125 cm dodac 2 male ok 30-40 cm czy jest wysokie prawdopodobienstwo ze duza je zje?? slyszalem o roznych przypadkach kanibalizmu ale to podobno jest bardzo rzadko
-
Re: Duza + małe
Raczej nie powinny sie pozjadać to mało prawdopodobne zbożówki nie przejawiają kanibalizmu.
-
Niezjedza się ale ta duza moge je połamać w czaqsie kiedy będzie po którejś przechodziła albo sie na którejś wylegiwała.... niepolcam takiego łczenia....
-
Uuups, no ja bym nie była tego pewna. A połamać, to się nie połamią?? Wąż jest na tyle elastyczny, że to bym zanotowała jako dziwny przypadek, gdyby do tego doszło.
Co do kanibalizmu u zbożówek byłabym również ostrożna. Na 100% duża zje małe, kiedy te pierwsze złapią myszekę. Wtedy nawet nie zauważy, że do myszki przyczepiona jest mniejsza koleżanka (kolega) i będzie miała spaghetti.
-
mysza hyh dobra zmiazdzyć albo udusić ... lepiej....
"Na 100% duża zje małe, kiedy te pierwsze złapią myszekę"
węze karmi sie osobno.... :]
-
Gobiln a jak ma niby zmazdzyc duza zbozowka mala???????? Cos Ci sie mocno pomieszalo. Jezeli juz do dorosly boas moze przydusic zobzowke (przy takiej roznicy wagi jest to mozliwe), ale nie dorosla zbozowka mala.
węze karmi sie osobno.... :]
nie kazdy o tym wie....
-
mysza wiesz co dorosła zbozówka wazy koło 300g młoda około 30cm ilu 15g ?? róznica wagi jest ogromna przy czym młoda zbozówka 30cm ma wrazliwe kręgi i wszystkie kości.... o wypadek przy takiej róznicy wagi nietrudno...
-
Nie no większa jej nie zmiażdży nawet mój boas spadając z góry terrarium na torf nic sobie nie robi tylko z karmieniem miałbyś problem poprostu wyciągaj węze podczas karmienia i po sprawie
-
Goblin duzy boas wazy z pare kg a mala zbozowka 15 g. O takiej rozniczy mowie. Ciezko mi wyobrazic sobie zgniecenie malej zbozowki przez duza. Dla mnie raczej jest to niemozliwe.
Ale podobno wszystko jest mozliwe.
-
Oczewiście niechodzi mi o zmiazdzenie na placek tylko o przyduszenie.... A jeżeli tak myślicie to powiedzcie mi czemu ludzie odradzają trzymania Pytona tygrysiego z Boa... a czemu bo istnieje mozliwośc uszkodzenia pzez róznice w wadze... tu róznica wagi wynosi jakies 15-20 razy... weźmy np. cos takiego.... połozy się na was ktoś wazacy 20 razy więcej... co się dzieje sami se dopowiedzcie...
spider13 jezeli porównujesz przygniecenie do upadku to sorry...
Uprawnienia umieszczania postów