Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 23 z 23

Wątek: zbożowe: Duza + małe

Re: zbożowe: Duza + małe

ja trzymalem chińczyki. jednego 40 cm (noworodek) z drugim - 130 cm. nie zjadły się i nie zmiażdżyły. było wszystko ok. ja bym się nie wachał tylko wsadził obie razem pamiętaj tylko, zeby wyjmować zawsze większą jak karmisz mniejszą i na odwrót tak na wszelki wypadek
    pozdrawiam

Re: zbożowe: Duza + małe

Ja bym się bardzo wahał .Nie chodzi nawet o bezpośrednią agresję. U znajomego Coleognathus radiatus o dł koło 120-130 cm wcisnął się do kryjówki razem z małym, koło 50 cm i maluch został stłamszony. Jeżeli położą się razem w basenie maluszek może zostać utopiony. Duży wąż może samą obecnością stresować malucha, i ten może słabo jeść. Przy karmieniu będzie mnóstwo zabawy, bo takie maluchy często nie jedzą od razu, tylko np. po kilku godzinach, i co wtedy z dużym?. Z kolei młode będą zagrożone podczas posiłku dorosłego. Takie młode zbożówki nieraz trzeba dopieszczać,l i nawet trzymać pojedynczo, żeby dobrze przyjmowały pokarm. Połączenie z taką dużą w ogóle może skończyć się źle. Zły pomysł, a już w ogóle fatalny, gdy jednym z młodych jest samica, a dorosłym samiec.
    Lepiej poczekać, aż wyrosną.

Re: Duza + małe

Jako ciekawostka - u mnie 30-35cm zbożówki ważą/ważyly 6-9g

Uprawnienia umieszczania postów