-
Re: zbożowy i smugowy razem ????
Na te informacje trafiłem w starym (lata 50te) kluczu do oznaczania gadów amerykańskich, nie będzie to cytat, ale streszczenie wrażeń ogólnych: tam gdzie te 2 gatunki występują oddzielnie zajmują wszystkie dostępne nisze, tam gdzie ich zasiegi pokrywają się (większość) dzielą zasoby środowiska i smugowe funkcjonują w koronach drzew, na skałach, krzewach itd zaś zbożowe prowadzą wręcz PODziemny tryb życia tzn dzień spędzają w norach gryzoni wychodząc wyłącznie nocą na powierzchnię. Jeśli mają taką możliwość to nie ograniczają się do aż tak skrajnych zachowań tzn zbożówki jeśli są same łażą po drzewach i nie siedzą bez przerwy pod ziemią a smugowy nie "woli" na gałęziach bo występuje i pod i na i nad ziemią....... W sumie oba są plastyczne i oba w miarę możliwości wykorzystują w pełni wszelke możliwości. Tym bardziej łączenie akurat tych gatunków nie jest moim zdaniem przesadnie karkołomne.....
-
Ja nie bałbym się łączenia, ale pod warunkiem, że są podobnej wielkości. Mam wrażenie, że w kluczu nieco przesadzili, bo np. na Florydzie P. alleghaniensis występuje, a florydzkie zbożówki nieraz zjadają pisklęta ptaków dziuplaków. To może być także sprawa aktywności o nieco odmiennych porach(smugowy bardziej dzienny, zbożowy poranno-popołudniowy). Ale w terrarium uważam, że nie ma to aż takiego znaczenia, zresztą czasem różnice indywidualne osobnicze są większe niż międzygatunkowe. Co do biotopów, to także różnice są na poziomie populacyjnym większe niż gatunkowym.
Ja mam w jednym z terrariów 2 P. guttatus razem z Lampropeltis calligaster, w innym- samca P. emoryi razem z samcem Pituophis catenifer. To chyba bezpieczniejsze połączenia, niż młodociane zbożówki różnej płci.
-
Posiadam od jakiegos czasu młode zbożowe i smugowego, trzymane narazie w jednym terrarium. Smugowy zazwyczaj siedzi na gałęziach a zbozowe pełzają częściej po ziemi choc chyba zazdroszczą smugowemu widoku z góry i tez "rywalizują" o najlepszą gałąź . Wszystkie węże jedzą i regularnie przechodzą wylinki. Jak juz wczesniej ktos napisal rejon ich występowania się gdzieniegdzie pokrywa i takie własnie zachowanie na tych rejonach obserwuje u siebie w terra. Oczywiscie nie jest to terra docelowe i jak podrosną kazdy bedzie mial wlasne.
-
dokladnie!
Poza tym zroznicowanie miedzy samymi populacjami tego sameo gatunku moze byc ogromne.
Wlasnie czytam ksiazke w ktorej autro w calosci obala na tej podstawie (zroznicowania miedzy populacjami), sens istnienia pojecia podgatunku!
Natomiast co do guttaty i obsolety to w warunkach sztucznych(terrarium) moze dojsc do wyksztalcenia czegos na zasadzie bardzo prostych przystosowan do wspoloistnienia ich na jednym obszarze.
-
Nawet przystosowania nie są konieczne. Węże po prostu traktują się jako elementy wyposażenia terrarium, tyle, że ruchome.
-
tego wlasnie nie jestem pewien,bo z drugiej strony jezeli zwierze wybiera sobie "spot" na galezi lub gdziekolwiek, po czym drugi waz zajmuje mu je...to sam sie zastanawiam w jaki sposob pierwszy waz to odbiera.
-
Akurat Pituophis ma rację. Po pierwszym zapoznaniu się (u niektórych bardziej ciekawskich gatunków - obserwowalam to u amurów, a u zbożowych i smugowych w minimalnym stopniu jesli w ogóle) rzeczywiście zazwyczaj traktują się jak elementy wyposażenia, to najbardziej trafne ujęcie jakie może być. Jeśli wąz przychodzi do swojego "ulubionego" miejsca, a tam leży inny wąż, to ten po prostu kladzie się na nim
Z kolei mój samiec lindheimeri leucistic jest raczej niechętnie nastawiony do interakcji z innymi wężami - zajmuje po prostu inne kąty niż zbożówka, z którą przebywa. Taka sama samica wylegiwala się z dwiema zbozówkami i jedną krzyżówką guttatus x emoryi w jednej kryjówce (teraz mieszka sama). Nie ma reguly, ale problemów też nie powinno być jeśli karmi się je oddzielnie.
-
rzeczywiscie macie oboje racje. Co jedynie potwierdza, ze te weze (jak i wiele innych) moga wspolzyc (platonicznie :-) ) w terra.
-
Nie tylko platonicznie- znane są ich mieszańce.
-
taaa,ale mialem na mysli ogolnie ze platonicznie moga wspolzyc (w sensie taki zlepek slowny), taki zarcik kumasz...wspolzyc.
Uprawnienia umieszczania postów