dzięki za słowa krytyki . ja i ironkapela ułżyliśmy odpowiedzi na to pytanie niezależnie od siebie. moja wersja jest taka:

Wąż może odmówić przyjmowania pokarmu z wielu powodów. Węże przybywające do nowego miejsca często nie chcą jeść. Ciągłe brane na ręce, szczególnie w przypadku nowo nabytych węży jest dla nich bardzo stresujące i wywołuje brak apetytu. Anoreksję wywołuje również brak kryjówek, promieniowania UV lub ciepła. W terrarium powinna obowiązywać zasada gradacji temperatur, a woda musi być stale dostępna. Ponadto węże w okresie linienia oraz ciężarne samice często odmawiają przyjmowania pokarmu. To samo dotyczy niektórych gatunków węży (zarówno samic jak i samców) w okresie godowym („anoreksja okresu godowego” dotyczy np. samców niektórych gatunków boa i pytonów). Chore zwierzęta również często wykazują drak apetytu. Aby zachęcić węża do jedzenia należy zastosować odpowiednią dietę ( np., gdy pyton królewski nie chce jeść szczura, należy podać mu skoczka pustynnego (myszoskoczka), gdyż żywią się nimi w naturalnym środowisku.)

Aby zachęcić węża do jedzenia wykonujemy następujące kroki:
1)należy umieścić na noc w terrarium węża niedojrzałą mysz lub szczura, który jest przed okresem odsadzenia (nie jest on w stanie zrobić krzywdy wężowi) jeżeli próba nic nie da, należy ją powtórzyć co najmniej dwukrotnie w okresach tygodniowych.
2)Jeżeli to nie pomoże, to podajemy wężowi martwe zwierzę, którym się żywi w naturalnym środowisku. Tę próbę również powtarzamy 2 razy w odstępach tygodniowych.
3)Jeśli to posunięcie również nie pomoże, wracamy jeszcze raz do niedojrzałych szczurów.
4)I jeszcze raz do punktu 2)

Jeśli nie pomogą powyższe metody, zamykamy węża z niedojrzałym szczurem w papierowej torbie z dziurkami a szczyt zagniatamy. Jeśli to nie pomoże, próbujemy ze zwierzętami, którymi wąż żywi się w naturalnym środowisku.

Są to metody z książki dla weterynarzy (posiadam jej ksero i niestety nie mogę podać tytułu). Ja osobiście namawiałem węża do jedzenia za pomocą metody z workiem i zawsze skutkowała. Niektórzy podają w ten sposób muszy/oseski/szczurki z otwartą czaszką, co wydaje bardzo intensywny zapach i stymuluje węża do jedzenia.

Jeśli nie pomogą powyższe metody, należy skontaktować się z lekarzem weterynarii i wykonać badania na obecność pasożytów, gdyż one są bardzo często powodem braku apetytu u węży.

co o tym myślicie??