-
Re: FAQ
> brak wiedzy nie czyni człowieka głąbem.
Nie zrozumiałeś mnie, brak wiedzy nie czyni głąbem, ale nie każdy potencjalny terrarysta ma IQ 150. A także nie każdy ma zdolności parapsychologiczne, po co ma siedzieć i się domyślać, co autor miał na myśli.
> Faq tworzone jest w celu nabycia tej wiedzy, która jest czysto ogólnikowa i podstawowa, która to należy zgłebiać poprzech literature , takie fora jak nasze czy generalnie internet.
Nikt nie nabędzie wiedzy, jeśli jej w faq nie będzie. Gdzie jest wiedza w stwierdzeniu "karmić należy raz na tydzien albo rzadziej" i "wraz ze wzrostem wydlużać okres między posiłkami"? Przecież tu nie ma żadnych konkretów, czego można się z tego dowiedzieć? Oświeć mnie, bo ja jakś nieoczytana widać jestem.
> Odwiedź www.bobclark.com , www.ssnakess.com, www.newenglandreptile.com www.kingsnake.com - poczytaj a nie wprowadzaj demagogi.
Zgadnij, skąd mam moją wiedzę? Przecież nie z tego forum... Gdybym tu się miała uczyć, to strach się nie bać efektów. Współczuję mocno tym nieangielskojęzycznym, ratuje ich tylko dobrze napisay faq, bo porad udzielają tu albo w stylu "nakarm węża, który rzygnął" albo "jak wąż nie je tydzień to nakarm go na siłę" albo wysyłają do archiwum, gdzie są dokładnie te rady. Albo "po co karmić martwym, skoro w naturze nikt nie biega i nie zabija wężom ofiar"...
> Już raz próbowałaś twierdząć iż wąż i piasek to same problemy.
Nie rozumiem, co piszesz, ale może za mało kingsnake czytam.
> Temperatura zmiany stanu skupienia wody wynosi zawsze 0 stopni, niezaleznie od otoczenia.
Ale tempo tej zmiany stanu skupienia zależy od różnicy temperatur między tąże wodą i otoczeniem. Nie próbuj robić ze mnie idiotki, rozmrażanie akurat polega na uśrednianiu ilości energii między obiektem o niższej temperaturze a otoczeniem o niższej. Oj, kiepsko z fizyką w narodzie, jesteś dobitnym przykładem.
> Dlatego wystarczy rozmrażać w temp pokojowej lub w zimnej wodzie - pozniej podgrzewając, w przeciwnym wypadku wszystko się rozleci.
Wystarczy, jeśli ktoś ma dużo czasu. Rozleciało Ci się kiedyś coś? Może nieświeże było? Patrz, moje myszy jakies dziwne muszą być, nie rozlatują się po rozmrożeniu w gorącej wodzie...
> Co do podnoszenia i wyciaganie - robić to należy tylko gdy to konieczne - zawsze w każdym przypadku jest to stres.
Fakt, jeśli wyciągasz raz na miesiąc to jest to stresujące. Ja u moich sprzątam bez wyjmowania ich (nie mają zwyczaju leżeć na kupach), a wyjmuję co miesiąc do ważenia. Niezbyt często jeśli chodzi o skuteczne przyzwyczajanie do człowieka (z tym że ja nie odczuwam potrzeby wyjmowania swoich węży częściej).
> Od głaskania i brania na ręce są psy , koty ale nie węże.
Możesz mieć taką opinię, nie jesteś jedyny, ale nie uszczęśliwiaj wszystkich węży świata na siłę, ponieważ przesadzasz. Jeśli regiusy przeżywają takie zabiegi (a to dość skryty gatunek), to i zbożówka i smugowy przeżyją. Bez przesady.
-
noworodek sie nie rozleci napewno w ciepłej wodzie , rozleciec w ciepłej wodzie to sie moze filet z ryby.
-
co do tego forum, to ja całą swoją wiedzę zdobyłem na tym forum i nie uważam, zeby to była słaba wiedza. nie kłućcie się, bo to do niczego nie prowadzi. każdy ma inne poglądy na hodowlę węży ale wszystkie mająna celu ich dobro. a co do rozmrażania myszy, to niech każdy rozmraża na swój sposób :P to chyba raczj nie jest takie ważne pozdrawiam
ser
Uprawnienia umieszczania postów