Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 43

Wątek: FAQ

Re: propozycja do FAQ proszę o komentarz :)

Rozumiem, że poprawić to znaczy dać już gotowe jak uważam, że powinno być? Spoko, ale jutro, bo dziś pewnie już nie dam rady

pozdrawiam, Karla

Re: FAQ

nie trzeba. ja dzisiaj mam czas, to wstawię wszystko tak jak powinno być i na jutro będzie już git . dzięki za podpowiedzi.

co do niektórych będę się jednak sprzeczał, bo książka z której korzystałem jest napisana dla weterynarzy i ufam jej bardziej jak własnym i cudzym doświadczeniom, bo wierzę, że napisała ją kompetentna osoba, która napewno większą część życia zajmowała się wężami.

a co do konsekwencji w systematyce, to wynika to z tego, że pisaliśmy we 2. i musieliśmy przeoczyć niektóre szczegóły. z czym się nie zgadzam napiszę później, jak będę poprawiał FAQ

pozdrawiam i jeszcze raz dzięki!!!

Popieram pomysł FAQ'a w 100%

Sam niestety nie mam czasu żeby wprowadzić zmiany na swojej stronie. Dziękuje wszystkim którzy zaangażowali się w ten projekt.

23- pyton siatkowany (python retikulatus). reticulatus , taka drobna literówka.

ironkapela
    Guest

Re: propozycja do FAQ proszę o komentarz :)

No jakbys mogla to zrobic to wszyscy bedziemy wdzieczni

Ad.4 - nakórek nie skóre.
    Ad. 5 - w czasie wylinki nie trzeba zwiększać wilgotności jeśli jest poprawna , bo to tylko zaszkodzi i może doprowadzić do infekcji dróg oddechowych.
    Jeśli jest ona dla danego gatunku odpowiednia a w terrarium znajduje się basen nie powinno być problemów.
    Ad.6 - woda o temperaturze 28-30 stopni jest do kąpieli idealna i taką należy stosować. Szkoku termicznego nie da się wywołać zmianą temp. o 3-5 stopni.
    Ad.7 - skóra węży przepuszcza około 10% UV zatem jest ono zbędne geberalnie , lecz nie zaszkodzi.
    Ad. 9 - duże węże takie jak Python sebae, python reticulatis, python molurus molurus, python molurus bivittatus, python molurus pimbura, eunectes notaeus, eunectes murinus oraz morelia methistina - karmimy w pierwszym okresie co 4-5 dni z czasem wydłużając okres między posiłkami.
    Po co karla takie idiotyzmy piszesz na temat wyczucia. ( Jeśli karmię swoje pytony krolikami co 14 dni , a po 14 dniach podaję kozę to następny posiłek oczywistym faktem przypadnie w innym okresie. Poprostu z obserwacji można doskonale wyczuć kiedy podać , przecież wąż sie załatwia , łatwo ocenimy kiedy się wypróżnił ).
    Młode pytony ważą po 150-200g dorosłe i 120kg - muszą wchłaniać i wchłaniają ogromne ilości pokarmu.
    Mniejsze gatunki węży włąściwych karmimy odpowiednią wielkością pokarmem 2 razy w tygodniu w początkowym okresie, stopniowo wraz ze wzrostem wydłużając okres między pokarmamy.
    Ad.10 - 11 - są 2 szkoły. Jedni twierdzą że karmienie żywym pokarmem pozwala zachować wężowi sprawność mięśni,w naturze zabija tylko żywy pokarm, inni iż za martwym pokarmem przemawia bezpieczeństwo.
    Temperatura rozmrażania wynosi 0 stopni - po całkowitym rozmrożeniu podgrzewamy. Oj coś kiepsko z fizyką w narodzie.
    Ad.12 - ogrzewanie nocne w pewnych warunkach jest niezbędne, w pewnych zbędne - należy to uwzględnić.
    Ad. 21 - węże należy wyciągać tylko kiedy to konieczne. Podnosić nalepiej hakiem ofiologicznym. Oswajanie polega no modyfikacji zachowań węża w ten sposób by obecność człowieka ograniczała stres do minimum. To nie zabawki i ich miejsce jest w terrariach nie na rękach.

> Ad.6 - woda o temperaturze 28-30 stopni jest do kąpieli idealna
    > i taką należy stosować. Szkoku termicznego nie da się wywołać
    > zmianą temp. o 3-5 stopni.

A zmianą o 8-10? Między temperaturą pokojową (nie mów mi, że wsadzisz węża do wanny prosto z terrarium albo podniesiesz temperaturę w łazience do 28 stopni) a 30 jest właśnie taka różnica.

> Po co karla takie idiotyzmy piszesz na temat wyczucia.

Po to, że faq jest dla ludzi początkujących, w tym i głąbów. Oraz ludzi, którzy mieli styczność ze zwierzątkami karmionymi codziennie, czyli pieskami i kotkami. Dla Ciebie jest oczywiste, że wąż nie je co dwa dni, ale dla początkującego wcale nie. "Raz na tydzień lub częściej" daje miejsce na dowolną interpretację, a po to faq jest tworzone, żeby nikt nie musiał się dopytywać o takie rzeczy na forum. Poza tym faq nie jest kompendium wiedzy dla terrarystów "od przedszkola po uniwersytet", tylko dla początkujących, nie mających żadnego pojęcia o gadach. Tacy raczej nie powinni kupować sobie pytona tygrysiego, więc to akurat nie jest dobry przykład. A co do załatwiania się to nie jest to żaden wskaźnik w przypadku większości gatuków, dlatego, że nierzadko węże wypróżniają się dopiero po kilku prawidłowo podanych posiłkach.

> Mniejsze gatunki węży włąściwych karmimy odpowiednią wielkością
    > pokarmem 2 razy w tygodniu w początkowym okresie, stopniowo
    > wraz ze wzrostem wydłużając okres między pokarmamy.

Tak, grunt to konkret Byłeś kiedyś początkujący? Na listy dyskusyjne amerykańskie, które nadal od czasu do czasu czytuję, trafia mnóstwo początkujących, i już się oczytałam dokładnie z pytaniami jakie zadają (na polskich mają mniej odwagi, bo dostają bęcki), więc potrafię wczuć się w ich sposób myślenia. Niestety nie pamiętam jakie ja miałam pytania jak byłam początkująca Początkujący pyta: kiedy mam przejść na rzadsze karmienie? On nie wie i nie ma jeszcze wyczucia, musi dostać konkretną odpowiedź.

> Temperatura rozmrażania wynosi 0 stopni - po całkowitym
    > rozmrożeniu podgrzewamy. Oj coś kiepsko z fizyką w narodzie.

Nie rozumiem, o co Ci chodzi, temperatura rozmrażanego obiektu tyle wynosi, ale otoczenie (woda czy powietrze) ma mieć wyższą (dążenie do równowagi w przyrodzie, uśrednianie energii, te sprawy).

> Ad. 21 - węże należy wyciągać tylko kiedy to konieczne.
    > To nie zabawki i ich miejsce jest w terrariach nie na rękach.

Powiedzmy, że jest to sprawa dyskusyjna, a Ty wyolbrzymiasz problem.

pozdrawiam, Karla

znając życie, mimo, ze napiszemy z irnkapelą ten FAQ ibędzie am umieszczone, ze nie należy brać węża na ręce, to i tak początkujący potraktują to z dużą rezerwą, dlategolepiej napisać, żeby nie brać. oni wtedy będą brali żadko

Ja wiem Karla że ty pewnie na świat przyszłaś wiedząc wszystko o wszystkim,
    brak wiedzy nie czyni człowieka głąbem.
    Faq tworzone jest w celu nabycia tej wiedzy, która jest czysto ogólnikowa i podstawowa, która to należy zgłebiać poprzech literature , takie fora jak nasze czy generalnie internet.
    Odwiedź www.bobclark.com , www.ssnakess.com , www.newenglandreptile.com www.kingsnake.com - poczytaj a nie wprowadzaj demagogi.
    Już raz próbowałaś twierdząć iż wąż i piasek to same problemy.

Temperatura zmiany stanu skupienia wody wynosi zawsze 0 stopni , niezaleznie od otoczenia. Dlatego wystarczy rozmrażać w temp pokojowej lub w zimnej wodzie - pozniej podgrzewając, w przeciwnym wypadku wszystko się rozleci.

Co do podnoszenia i wyciaganie - robić to należy tylko gdy to konieczne - zawsze w każdym przypadku jest to stres.
    10 mln lat pełzają w swych macierzystych ekosystemach zdala od ludzi, to nie one znalazły się w naszym świecie a nasz świat w ich.

Obecność człowieka zawsze jest dla nich stresująca - oswajając czyli modyfikując odpowiednio ich zachowanie by nasza obecność była dla nich najmniej stresująca i przejawiała się ostatecznie atakiem.
    Wąż atakuje gdy jest głodny lub gdy jest przestraszony i się boi.

Kilkakrotnie obserwowałem jak moje pytony odwracały pysk i odpełzały nie pobierając pokarmu. Atakowały tylko gdy króle wchodziły im na łeb a raczej próbowały, lecz nie zabijały.

Węże jak i wszystkie drapieżniki na świecie zabijają kierując się zachada "zabijać aby żyć ".

Od głaskania i brania na ręce są psy , koty ale nie węże.
    Opiekując się naszymi wężami mamy wystarczająco dużo powodów by je wyjąć gdy sprzątamy terraria i to wystarczy. Po roku opieki wąż już nie bedzie nerwowy - ale nie próbujmy tego robić co dziennie.

W poście powyżej napisałem o zminie stanu skupienia wody - wspomniałem o tym dlatego iż właściwie większość ssaków składa się w 70-80% właśnie z wody.
    To tak na wszelki wypadek zanim znów wyjedziesz z uśrednianiem energi.

Uprawnienia umieszczania postów