Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Wątek: boa - terrarium

Re: boa - terrarium

Po co to cudowanie z kafelkami? Ja kładę po prostu szybę, ewentualnie w kilku kawałkach.

jeżeli karmisz żywymi to lepiej rozdzielic naprawde przy karmieniu dwoch wiekszysz boaskow i naprawde trzeba non stop pilnowac od poczatku do konca bo masakra, ogrzewac to duzo to ten ceramiczny promiennik dobry jest u mnie chodzi 24h.

Wujek, jezeli mozna to jedna uwaga. Nie kladz pod kabel grzewczy NIGDY styropianu. To jest pomylka na ktorej ja juz sie potknelam. Musialam kafelki zrywac, bo oczywiscie przykleilam kafelki normalnie na klej do glazury. To tez byla pomylka, bo jak kabel mi sie przepalil, to musialam po raz drugi wszystko zrywac.
    Chyba pomysl z wkladana szyba jest lepszy. Mozna ja w razie czego wyjac i wymienic kabel.
    Co do foggera w ogole nie jestem do niego przekonana. Moim zdaniem urzadzonko nadaje sie tylko jako dekoracja do pustych terrarii. Za bardzo rozpyla wode, w powietrze jest wdychane przez gada z za duza iloscia wody, co prowadzi do chorob pluc. Z tym systemem spryskajacym z biofila faktycznie musze sie mu przyjrzec.

Czy ktos jeszcze ma jakies pomysly, co do zraszania??

Wezyki jedza juz od dawna oddzielnie. Wlasnie dlatego tez chce miec podzielone terra. Wyjmowac je przy kazdym jedzeniu to torszke bez sensu.

Co do ceramicznego promiennika, to widze ze nikt nic innego nie zaproponuje. Szkoda. Mi to z punktu widzenia estetyki, nie odpowiada. Poza tym jakos nie widzi mi sie trzymanie lamp w pomieszczeniu gdzie jest wysoka wilgotnosc. Dlatego wolalabym elektryke zamontowac na zewnatrz terrarium. U gory bedzie siatka wentylacyjna i prze to jakos myslalam puscic oswietlenie. Ewentualnie zrobic otwory na cos w rodzaju halogenow. Tyle, ze te nie dadza mi takiego ocieplenia.

Conqueror
    Guest

szyba nie przewodzi tak ciepła...

Conqueror
    Guest

nie sam styropian lecz "coś takiego śmiesznego" przy kaloryferach...

to jest tzw. "ekran"
    Przewodzi ciepło tylko w jedną stronę.

jest też coś takiego jak wata biologiczna z grubą aluminiową folią. To coś kładzie się przy kominkach. Właśnie po to, żeby ciepło było przewodzone w jedną stronę.
    Mata o wielkości 60 x 150 kosztuje koło 16 pln. Duuużo mniej niż ekran, a równiedobrze spełnia swoją funkcję. Ja coś takiego dostałam w Leroiy Merlin (czy jak to sie tam pisze.

mysza wiem. na steropian mam położoną jeszcze folię. generalnie przyklejanie kafelków nie jest dobrym pomysłem. kiedy kabel się spali lub coś innego wszystko trzeba zrywać. chodziło mi o to żeby je poukładać jeden przy drugim (kafelki). a co do żarówek itp. w jednym terra mam coś w stylu podwieszanego sufitu. zrobiłem wyższe terra i później sufit podwieszany, a od frontu cokół. w suficie dwie dziurki a w nich oprawki z żarówkami. bardzo ładnie to wygląda, a pozatym nie świeci ci światło po całym pokoju i nie wystają przewody. temp. wporządku.

pozdrawiam wujek

wujek, wlasnie mi o cos takiego chodzilo... tylko nie wiem jak to zrobic... taki sufit podwieszany to z czego jest?? To sie kupuje w budowlanych marketach??

nie, ja mam całe terra z osb. robisz bude wyższą o 10-12cm. następnie wycinasz płytę, a w niej dziurki na halogeny/oprawki na żarówki ew. wentylację. później przykręcasz w środku terra do budy i to ona będzie tym sufitem podwieszanym. od góry musi zostać ta wnęka 10-12. ten sufit niech będzie jeszcze przycięty na głębokość o 12/18 mm zależy z jakiej płyty robisz, bo później centralnie przykręcasz cokół, który to wszystko zasłoni. ja zrobiłem 2 cm dłuższy żeby światło z żarówek nie raziło oglądającego. żeby ładnie całość wyglądała przydałby się jeszcze cokół dolny tak 4-5cm. np. moje jedno terra: ogólnie buda ma 40/30/62 dł/głęb./wys. , a powieżchnia terra to 40/30/50 dł./głęb/wys.

nie wiem czy coś zrozumiałaś? stareł się jak najśniej to opisać. trzeba to porostu zobaczyć, za jakiś tydzień, dwa będe miał fotki chyba obydwu tak zrobionych. jedno z halogenami, a drugie z oprawkami na żarówki.

pozdrawiam wujek

Uprawnienia umieszczania postów