Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: boa - terrarium

boa - terrarium

Więc tak, moje boaski lubią się wygrzewać na półce, czy konarach, ale nie są jeszcze dorosłe. Natomiast jak bardzo jest zasadne robienie terrarium dla boasa 150 cm. To są dość ociążałe zwierzęta i aż tak będą sie wspinać??
    Ja chcę zorbić teraz terrarium 200 cm x 100 x 100. dl x szer wys. To sa narazie minimalne rozmiary na ktorymi sie zastanawiam.
    (wiem, ze im wieksze, tym lepsze ale to tez gdzies musi stac)
    Dodam jeszcze, ze terrarium bedzie podzielone na dwa i tylko na okres godowy bedzie wyciagana przegroda. Niesetety dluzszego nie moge zrobic ale zastanawiam się nad wysokoscia.

Ach jeszcze pytanie, jak robicie ogrzewanie w takich duzych terrariach. Pomysl z kafelkami i wtopionym kablem grzewczym chyba nie jest najlepszy. W przypadku awarii kabla trzeba wszystko zrywac. Wiec moze ktos ma jakies pomysly??

No i napiszcie cos o zraszaniu terrarium. Jakie macie pomysly na automatyke. Oczywiscie poza kaskada.

Re: boa - terrarium

najlepsze są ceramiczne promienniki ciepła. to było już wałkowane ostatnio . moim zdaniem przedielanie terrarium jest niepotrzebna. węże sie nie zjedzą

nie chodzi mi o zjadanie się.... skąd Ci to przyszło do głowy??
    Ja chcę mieć po prostu samca i samice oddzielnie i łączyć tylko na okres godowy.

Conqueror
    Guest

Z kablem........ to ja bym niczym go nie zalewał tyko poprostu położył na nim płytki. Tak samo zrobię na półkach na których będą przebywać węże (też będę robił terra dle boasków). Takie ogrzewanie moim zdaniem będzie bardzo efektywne gdyż źródła ciepła będą umieszczone w wielu miejscach (max. ciepła za min. kasy).

ps. Kiedyś zrobię im terrarium mażenie 250/125/185 (dł./szer./wys.). Samo zobienie takiego terrarium jest kosztowne ale ogrzewanie go będzie jeszcze droższe...!!!

Conqueror to znaczy jak?? Kładziesz kabel grzewczy na płytę osb. Przytwierdzasz go czymś na stałe i kładziesz luzem płytki?? No i jak one się mają trzymać?? Czy ma to tak chodzić??

Ja nietechniczna kobieta jestem....pinezkę kapciem przybijam:>:>:> wytłumacz jak kozie na miedzy:>:>:>

z tym zjadaniem to tak sobie tylko palnąłem, ja bym nie roizdzielał. kopulować i tak będą tylko po zimowaniu . wcale nie wątpiłem, ze wiesz, że się nie zjadają

ser po jakim zimowaniu?? Przeciez boasow (boa constrictor) sie nie zimuje.
    (ja przynajmniej rozrozniam w nazewnictwie zimowanie i sezonowanie).

w Twoim przypadku tylko i wyłącznie ceramiczny promiennik. najlepiej podłączyć go do termostatu i ustawić będzie dobrze. kabel na każdą półkę? zbędne. najlepiej ułożyć go na samym dnie. tzn. osb, steropian, ew. folia nie przepuszczająca ciepła (chodzi o to by ciepło nie szło w płytę tylko do góry) i na to kafelki. ułóż ładnie kafelki na kablu i nasyp podłoża. będzie elegancko. jak dobrze rozmieścisz kabel i poukładasz kafelki to nic nie będzie się przesuwało etc. a jeżeli nawet to nic się nie stanie. co do zraszania to albo fogger, albo system zraszający dostępny w biofilu. moim zdaniem ten z biofila będzie efektywniejszy od foggera na tak spore terra. takie o to użądzenie podłączasz do zegara sterującego (cyfrowego najlepiej, bo ustawiasz czas pryskania co do minuty) i gra gitara

powodzenia

pozdrawiam wujek

Conqueror
    Guest

Jak napisał już wujek... oczywiścia można tak zrobić (luzem... poprostu)
    Na dno proponuję położyć styropian, folię termoizolacyjną czy jakoś tak... (coś takiego co jest przyklejane przy kaloryferach)
    Ja natomiast jestem za tym żeby położyć te klika watów na półkę...

mój błąd przyznaję, że źle się wysłowiłem

Uprawnienia umieszczania postów