Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: więcej wiadomosci - boa

Mieszany widok

więcej wiadomosci - boa

wiec tak chciałbym uzyskac wiecej wiadomosci dotyczących Boa :

jakie wystepują u tego gatunku najczęstsze choroby ???

jakie moga byc powody niejedzenia ???

co sie z węzykiem dzieje jak jest skulony przez kilka godzin?????

jak wąz odpoczywa???

co ile mozna podawac jedzonko boa o długosci 1m ?????

Re: więcej wiadomosci

no i jeszce jedna sprawa słyszałem o czyms takim ze podaje sie węzykowi witaminy czy to prawda???? jak tak to co ile: dni/tygodni/miesiecy/lat czeba taka witaminke podawac no i jaki ma to byc preparat i o jakiej nazwie

nastepna zecza to czy to prawda ze weze sie odrobacza jeli tak to w jakich okolicznosciach i co ile taka czynnosc musi byc wykonywana????

najlepiej wgłębić się w literature. Z witaminkami to prawda, ale za mało mam doświadczenia by Ci radzić na ten temat.

'jakie wystepują u tego gatunku najczęstsze choroby ???"

Otłuszczenie ? Tu niewiem zaduzo wiec zostawiam to bardziej zaawansowanym...

"jakie moga byc powody niejedzenia ???"

Boa są zazwyczaj bardzo zarłocznymi węzami i powody niejedzenia to choroby pasozytnicze lub złe warunki w terrarium (niska temp.)

"co sie z węzykiem dzieje jak jest skulony przez kilka godzin?????"

Nic mu sie niedzieje mój Boa nierusza się z miejsca czasami 4 dni... zmienia tylko minimalnie połozenie.... Boa ozywają w nocy (prowadzą nocny tryb zycia)wtedy zwiedzaja całe terrarium...

"jak wąz odpoczywa???"

Leży sobie.... :]

A co do witamin były już wałkowane na forum kilka(naście) razy... więc poszukaj sobie ... większośc osób niepoleca dodawania witamin o ile karmi sie pełnowartoświowym pokarmem węża bo mozna mu jedynie zawszkodzić tymi witaminami...

Re: więcej wiadomosci - boa

Nie podajemy wężowi witamin ! - karmiąc kompletnym, całym pożywieniem - szczury , chomiki, świnki morskie , króliki - dostarczamy mu wszystko czego potrzebuje.
    Wąż potrafi skulony po posiłku leżeć w bezruchu nawet kilkanaście dni - niektóre gatunki jak python curtus nawet kilkanaście tygodni.
    Powodem niejedzenia może być stres, niewłaściwa wilgotnośc, temperatura, odpowiednia pora roku odpowiadająca w danym biotopie porze suchej.
    Najczęściej choruja na schorzenia drug oddechowych jak i schorzenia skóry w wyniku złych warunków.
    Czasem zdarza sie zapalenie mózgu.
    100cm boa może zajadać się odpowiednia ilością myszy , średniej wielkości chomikami bądz młodymi szczurami.

no to wielkie thx juz wszystko wiem

z zadnych objaw które podaliscie mój węzyk niema (całe szczęscie ) chciałem poprostu się upewnic i więcej dowiedziec (lepiej wiedziec wiecej niz niewiedziec nic)

Zapewniając mu odpowiednie warunki , dbając o higiene w terrarium , dostarczając wartościowego pokarmu wszystko powinno być wporządko i nic węzykowi nie powinno się dziać.

no i tak jest

Ja uważam, że odpowiedzi na te pytania już znajdowały się na 4um.
    Tak wogóle, to od kiedy masz boaska, bo pytania nie są jakieś szczególnie niespotykane.

I dla tego powinna się szybko ukazać książka Wicia o boaskach (miałem okazję przeczytać) tam są wszystkie odpowiedzi na twoje pytania i nie tylko.

Uprawnienia umieszczania postów