Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 42

Wątek: zmija gabonska

Mieszany widok

dozer
    Guest

zmija gabonska

prosze o jakies info dotyczace tego weza nie moge znalez nic o jego hodowli w terra a chce ja zakupic wymogi prawne warunki terra itp dzieki

SD AS
    Guest

Re: zmija gabonska

W polsce jest zakaz hodowli jadowitych węży.Pozwolenia mają tylko zoo cyrki i placówki badawcze.

Taaak.. kolejna Bardzo Doświadczona Osoba Stojąca Ponad Prawem chce kupić jadowitego węża, bo ładnie wygląda. Ostatnio to już plaga...
    Żmija gabońska to nie jest dobre zwierzę do domowej hodowli. Poza tym amatorskie utrzymywanie węży jadowitych jest zabronione, z wyjątkiem niektórych gatunków o uzębieniu opisthoglypha.Żeby odpowiedzialnie hodować węże jadowite trzeba posiadać zawsze ważną surowicę, co oznacza importowanie jej co 1-3 lata(nie wiem jak długo ważność zachowuje surowica dla tego gatunku), i ogromne koszty, do kilkunastu tysięcy złotych. Nawet ogrody zoologiczne w Polsce w tej chwili rezygnują z hodowli węży jadowitych, między innymi z uwagi na ten fakt. Już nie wspomnę o koniecznym przygotowaniu teoretycznym, praktycznym i technicznym(osobne pomieszczenie hodowlane, itp.) Dla hodowców prywatnych(odpowiedzialnych) jest wybór kilkudziesięciu co najmniej gatunków węży. Dla nieodpowiedzialnych szpanerów- węże gumowe, plastikowe, drewniane, bo mam wrażenie, że im i tak nie zrobi to różnicy na dłuższą metę.

A Ty się zaraz czepiasz "biednego terrarysty"
    Przecież ta żmija jest takał ładna Kolegom można zaszpanować że to jadus straszny i w ogóle. Odbierasz człowieczkowi całą radość z posiadania takiego coll zwierzątka

Ludzie przecież jest zakaz na te zwierzaki, a pozatym to jest bomba w domu. Gdzie wasz zdrowy rozsądek????
    Ostatnio coraz więcej osób chce jadusy a to tylko po to aby zaszpanować a nie z miłości do zwierzat i terrarystyki, tragedia.

dozer
    Guest

dobradobra ja tylko pytalem o info na jejj temat bo nie wiedzialem o niej tyle ale macie racje to nie waz do domu acha ja nie chce jej dla szpanu tylko dlatego ze uwielbiam weze mam zreszta dwa regiusy w domu i planuje zakup nowego gada tylko nie wiem co wybrac a gabona mi przyszla do glowy bo bardzo mi sie podoba i tylko tyle

Jak masz dwa regiusy to uważasz się za doświadczonego terrarystę? Może zbożówka była by dobra... albo machoniówka...

pooglądaj sobie zdjęcia pokąsanych przez gabonice... a później spójż na swój profil: w terrarystyce od 2003 i pomyśl o tym
    jak masz regiusy to kup sobie teraz jakiegoś bardziej wymagającego węża może coś z moreli? (np. morelia spilota cheynei)

Może zamiast jadusów kup se np. jakiegos dusiciela

A jak juz sie uparles na jadusa, to zacznij od trimeresurusow.

Uprawnienia umieszczania postów