Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 42 z 42

Wątek: zmija gabonska

dozer
    Guest

Re: zmija gabonska

po pierwsze mam22 lata i nie jestem napalencem, ktory porywa sie na pelzajaca smierc. zdaje sobie sprawe ze to naprzawde glupota chodowac cos takiego, ale podobaja mi sie one dlatego pytalem. gdybym wiedzial ze to wywola takie zamieszanie nawet bym sie nie odezwal. dziekuje wszystkim za uwagi dobre i zle, macie racje weze jadowite powinny byc kategorycznie zakazane. jeszcze raz wszystkich przepraszam za to zamieszanie a do tych co mnie zaczeli wyzywac: sami sie ... w puste lby. czlowiek tylko zapyta o cos grozniejszego i odrazu jest mieszany z blotem a ja tylko chcialem zasiegnac info. i tyle, nic wiecej, pozdro dla wszystkich. dozer

Re: zmija gabonska

Nie ma złych pytań są tylko złe odpowiedzi.

Zanim następnym razem zapytasz "prosze o jakies info dotyczace tego weza nie moge znalez nic o jego hodowli w terra a chce ja zakupic wymogi prawne warunki terra itp dzieki" po 40 postas odpowiadasz iż zakup jest głupotą, poprostu się zastanów.

W pytaniu wyrazie wyrażasz chęć zakupu - stąd takie zamieszanie.

Osobiście jestem zdania iż wszystko jest dla ludzi, tylko w tym przypadku po co ?
    Nie prowadzisz badań naukowych nad jadem tego węża, ryzyko jest ogromne , śmierć następuje z reguły już nawet po 20min , surowica kosztuje tysiące, w polskich szpitalach oddzialów toksykologicznym niemalże nie ma, kończyny pokąsane trzeba amputować.
    Wąż piekny owszem i szalenie niebezpieczny.
    W domowych warunkach trzymanie jego jest jak podkreśla to wielu poprostu szaleństwem.

Cieszę się, iż zrozumiałeś że z pewnych wzgłedów , pewnych rzeczy , w pewnych warunkach i dla pewnych celów nie należy trzymać.

Nawiasem mówiąc w pewnym sensie ten sam problem jednak o nieporównywalnie mniejszym ryzyku dotyczył mody na ogromne dusiciele.
    Też wielu młodych ludzi zakupiło tygrysie pytony , skalne i siatkowane - tygrysich dorosłych już niechcianych jest na giełdach w całym kraju zatrzęsienie.
    Minęło trochę czasu 3-4 lata a pytonik 60cm dł - mierzy już 4-5m i waży 100kg - i jest problem jak mu sprzątać , czasem przenieść, zapewnić wygodne terrarium.

Każda decyzja powinna być gruntownie przemyślana - bo ostatecznie cierpią na tym zwierzęta.

W przypadku jadusów ucierpieć możmemy my o wypadek nie trudno a konsekwencje straszne.
    Są tacy co twierdzą iż można węże odjadować ( niby karmionym martwym pokarmem są nie potrzebne ) - ja uważam iż sami powinni powyrywać sobie wszystkie żęby i jeść papke do końca życia.
    Jeśli natura przez miliony lat storzyła i wyposarzyła węża w taki włąsnie a nie inny aparat to nie mamy żadnego prawa go modyfikować.

Uprawnienia umieszczania postów