-
Re: zmija gabonska
a skąd Wy wiecie, ze jak ktoś mówi, że chce sobie kupić jadusa, to robi to od razu dla szpamu? ilu ludzi na tym forum trzyma bananówki? jak ktoś mówi o jej kupnie, to jakoś nie widać sprzeciwów, a co niektórzy odrazu podsuwają namiary na hodowców. czy jeśli ktoś chce sobie kupićinnego jadusa niż trimek, to już robi to dla szpanu? nie rozumiem Was...
-
Witam
Ludzie kupują trimki bo sa ładne, a nie dla szpanu, a poza tym ciekawe gdzie on w Polsce dostanie żmije gabońską ... Kup sobie morelie viridis albo zbozowke. Te sa ladne :]]
Pozdrawiam
-
a widzialeś żmiję gabońską??? wiesz jaka ona jest ładna??? ja się wcale nie dziwię, że on chce akurat tego węża. a powiedz mi gdzie w polsce kupisz legalnie bananówkę? macie tu kilka przykładów na to, jak bronicie ludzi, którzy trzymają, albo chcą trzymać trimki:
http://terrarium.com.pl/forum/read.p...957#reply_6063
http://terrarium.com.pl/forum/read.p...75#reply_26383
http://terrarium.com.pl/forum/read.p...14#reply_13531
nadal jednak nie wiem, dlaczego ich nie atakujecie....
robią to tylko nieliczne konsekwentne osoby, a jak cjodzi o innego jadusa, to już wszyscy żucają sie do gardła. nie rozumiem tego.... trochę konsekwencji...
-
dlacsrgo dałes link do mojego posta? ja jestem przeciwnikiem trzymania jadusów...
nie będę się więcej wypowiadał tutaj bo to dlaczego nie powinno sie trzymać gabonicy jest chyba jasne...
-
nie mozna by tego usunąć??
-
Zmija Gabonska jest pieknym wezem, lecz stanowi duze zagrozenie dla czlowieka. W tym momencie napewno nie zdecydowalbym sie na trzymanie tego gatunku w domu, mimo, ze jakies tam doswiadczenie z jadusami mam. Wg mnie stworzenie dla takiego weza bezpiecznego terrarium w domowych warunkach jest fikcja.
Co do bananowek, to sa tak naprawde niegrozne dla czlowieka. Poza tym liczy sie jeszcze charakter weza. Bananowki to spokojne wezyki, samce bywaja agresywne, jednak samiczki sa lagodne. Moje dopoki siedza sobie na pionowo ustawionym korzeniu, nie sa wogole zainteresowane moja reka robiaca porzedak w terrarium. Patrza sie, ale nie wykonuja zadnych gwaltownych ruchow. Zreszta trimki poruszaja sie hmm jakby to okreslic ;>, ze tak powiem, krotkimi spazmami. Odwroci glowe i sie zatrzyma, podpelznie kawalek i sie zatrzymuje, takze jest czas, zeby sie wycofac :>
-
Żmija gabońska nie jest wyjątkowo agresywna - natomiast posiada niewiarygodnie długie zęby jadowe 4,5cm dł - przy ukaszeniu wstrzykuje ogromną ilośc jadu. Jad jest wyjątkowo toksyczną mieszanką a atak jest bardzo szybki około 0,2 sek. ( 96% wypadków kończy się śmiercią ) - do amputacji pokąsanej kończyny bądz palców dochodzi w 90 przypadkach na 100 ukąszeń.
Poza faktem , iż węże jadowite są w Polsce zakazane , surowica termin przydatności ma od roku do dwóch. Kosztuje jak wynika z informacji jakie posiadam w granicach 12-16 tyś złotych.
Chodujesz węże od 2003 roku i chcesz nabyć gabona.
Z całym szacunkiem ale chyba jesteś niedorozwinięty.
Najbardziej denerwujący jest fakt iż coraz więcej ( bez urazy dla młodych pasjonatów terrarustyki ) gówniarzy pyta na tym forum o jadowite węże.
Do chodowli tych zwierząt wymagana jest ogromna wiedza , doświadczenie oraz spore zaplecze finansowe. Na zachodzie trzymane są właściwie tylko w celach naukowych, i momo iż zajmują się nimi najlepsi herpetolodzy często zdażają się wypadki niestety niektóre śmiertelne.
Nie piszcie więcej idniotycznych postów na temat jadowitych węży nie mając zielonego pojęcia jak z nimi się obchodzić.
Prośba do moderatorów by zamykali takie posty i natychmiast kasowali.
-
Nie kasuję właśnie ze względu na sensowne argumenty przeciw. Ktoś gdzieś musi je napisać.......
-
ja tez jestem przeciwnikiem trzymania węży jadowitych w domu. ale dla mnie jadus to jadus i nie ma podziału na węże łagodne, o słabym jadzie i agresywne o mocnym jadzie (może to trochę głupie, ale tak uważam). wąż jest gadem i nigdy ne da się do końca przewidzieć jak zareaguje. 1000 razy wsadzasz rękę do terra i nic nie robi, a wsadzisz 1001 raz i ugryzie. jak nie wolno trzymać węży jadowitych, to nie wolno i tyle. a jak trimek jest jadowity, to też nie wolno go trzymać. jak mówicie NIE jadusom, to wszystkim.
takie jest moje zdanie.
-
Dla przykladu pies jest ssakiem i tez nigdy nie przewidzisz jak sie zachowa. Osobiscie psow nieznosze, moze dlatego, ze poza nimi ( no i komarami ) nic mnie w zyciu nie pogryzlo. No i Molurus mnie dziabnal, nie trafil w szczura tylko w moj palec ;> Zobacz ile zdarza sie wypadkow z jakimis Bullterierami, Rottweilerami itp. a ile z jadowitymi wezami. Roznica pomiedzy psem a wezem jest taka, ze psu z zalozenia sie ufa, wezowi nie. Poza tym zdecydowanie mniej boje sie Durissusow zamknietych w pancernym terra, niz luzno biegajacego dobermanna po mieszkaniu. Nie mozna przekreslac wszystkich jadusow, bo sa jadowite. Trimki sa slabo jadowitymi, pieknymi i bardzo wdziecznymi w hodowli wezami i nie widze powodu, by je skreslac tylko z tego powodu, ze maja jad i jakis gruby urzedas bioracy kupe kasy za pierdzenie w stolek zabronil ich hodowli w zyciu nie majac stycznosci z takim wezem
Uprawnienia umieszczania postów