-
Jak skutecznie ogrzać...
...tak duże terarium o wym 160cm dł 160 cm wys i 80cm szer??
-
Re: Jak skutecznie ogrzać...
Kabel grzewczy i promienniki IR.
-
kabel nic nie da, za duza powierzchnia dna i całego terra (wys), tylko promienniki podczerwieni, są najlepsze
-
To ja mam pytanie:
Czy ma sens kładzenie kabla do terra o wymiarach: 230/120/170 (dłg./szer./wys.)?
-
ma, ale nie jednego kabla, ale kilka, albo keden bardzo długi. ale promienniki są lepsze.
-
Ale wiecie kabel mozna stosować jako ogrzewanie nocne, szczególnie zimą bo latem to nie ma sensu.
-
Nie masz racji. Kabel powiniem współpracować z promienikiem. To IMHO najwydajniejsze ogrzewanie. Mam wprawdzie trochę mniejsze terra, ale wydaje mi się że w tym od kolegi pytającego, też się sprawdzi.
Jak juz ktoś napisał: w dzień promiennikami dogrzejesz, ale w nocy warto kablem się wspomóc. Ja używam w dzień i promienika i kabla, w nocy tylko kabel i jest OK.
-
Jeśli kabel dobierzemy odpowiedniej mocy to zda egzamian doskonale - w połaczeniu z odpowiedniej mocy promiennikami terrarium bedzie dobrze dogrzane.
W swoim terra o wym 180x120x90 - wzywam 100w kable pod gresowymi plytkami oraz 2 prominnikow 1 ceramiczny 150 drugi power sun zoomed 100w i wszystko jest w najlepszym porzadku. Dogrzewane dno wspaniale wplywal na trawienie u węzy. Przyspiesza metabolizm.
Uprawnienia umieszczania postów