-
Oto skąd pytanie o gruczoły jadowe
Punkt 20 regulaminu forum, tam właśnie to wyczytałem że dopuszczony jest zamieszczanie opgłoszeń jeśli wąż ma usuniete gruczoły jadowe. Teraz nie wiem dla kogo to pisali skoro nikt ich nie usuwa. Kto z hodowców nie wierzy niech sobie sam zobaczy ten punkt regulaminu. Ja osobiście to sie bawie z pajakami jak narazie ale im na sto procent nie da sie usunąć gruczołów jadowych.
-
Re: Czy są niejadowite jadowite??
Podobno jest kila osób w polscie które usówa gruczoły, cena takiego weza wzrasta i to sporo. Pytanie po co miec jadusa ktory nie posiada jadu ? dla wyglądu ? taki wąz przyjmuje martwy pokarm, pozatym to nie wąz to kaleka.
-
Widzę, że jest wiele dyskusji, lecz żądnych konkretów - odpowiedzi.
" czy to prawda że można usunąć wężowi gruczoły jadowe"
Odp. można usunąć gruczoły jadowe w zasadzie każdemu wężowi jadowitemu tylko po co?.
"Jak wpłynie na niego taka operacj, czy nie skruci mu zycia lub nie utrubni pobierania pokarmu"
Odp. Potwierdzam w 99 %, że początkowo operacja nie wpływa na węża i jego zachowanie. Tak samo atakuje, jednak brak jadu powoduje, że nie zawsze mysz lub szczur ginie. Chyba, że akurat zabije gryzonia zębem. Dlatego po ataku, trzeba wyjąć mysz - szczura i go zabić po czym ponownie włożyć ją do terrarium. Wąż już martwą zdobycz zje. I najgorsze - węże takie krótko żyją. Niestety brak jadu wpływa na ogólny proces trawienny i rozwój węża. Podstawowa przyczyna to uszkodzenie wątroby po około 2 - 3 latach nie dłużej.
"Najważnieisze jest jeszcze czy taki wąż jest droższy"
Odp. Węże takie nie są dużo droższe. Te z którymi miałęm do czynienia to:
- grzechotnik texaski - 400 złotych - żył dwa lata,
- żmija gabońska - 500 złotych - żyła dwa lata.
-
Witam ma 2 grzechotniki bez gruczołów
1 to C.atrox ,a 2 C durrisus zyja juz u mnie od 4 lat i maja sie dobrze.
Wydaje mi sie ze twoje weze zdechły Ci z innej przyczyny niz brak gruczołów
-
A czy nie najważniejszy stres i cierpienie węża?? Usuwanie gruczołów jadowych uważane jest powszechnie za zabieg nieetyczny. Jest tak dużo węży niejadowitych, lub też posiadających jad niegroźny dla człowieka(Heterodon sp., Hydrodynastes sp.), że nie wiem, po co kupować venomoidy, czy węże jadowite. Nie lepiej pozostawić je w specjalistycznych kolekcjach? Zagrożenie jest zbyt duże, nawet ze strony młodziutkiej trwożnicy. Nie wspomionam o fakcie zakazu posiadania węży jadowitych, niezależnie od posiadania sprawnego aparatu jadowego. Nie sądzę też, aby kogoś było stać na surowicę. A już chęć zakupu przez osobę mało doświadczoną pozostawię bez komentarza.
-
Masz zupełna racje Pituophis, lecz niestety nie mozna porownać jakiegokolwiek np. Crotalusa do Heterodona, zupelnie inny wyglad, zachowanie i tryb zycia.
-
Trudno, poczytajmy o grzechotnikach, przytulając do serca heterodona.
Uprawnienia umieszczania postów