-
Re: Zbożówka niejadek
Ja natomiast uważam że to zależy od osobnika-czy jest śmiały, ładnie je itp.
Jak wąż jest "żywy", wręcz agresywny to oczywiście pokarm żywy (chociaż jeżeli chodzi o dorosłe szczury lub króliki to należy je uśmircić lub przynajmniej ogłuszyć)...
Jeżeli chodzi o takie niemrawe węże jak moja zbożówka to zwierzę karmowe musi być koniecznie przynajmniej ogłuszone... (mój wężyk miał wygryzione oko oraz odgryzioną łuskę na głowie... naszczęscie jednak wszystko się zregenerowało. Stało się to mimo szystko że trzymałem rękę w pogotoiu więc należy uważać {moja zbożówka nigdy nie zaatakowała myszki - najpierw przez ok. 5 min.!!! chodzi wokół myszy, później owija się wokół niej a następnie zaczyna połykać (lub ponownie schodzi) ale po pewnym czasie puszcza (i tak kilka prób) i później połyka w całości (choć niezawsze)... Czasem ten spektakl trwa ponad 30 min. lub dłużej!!!!!!!!!
...może to trochę dziwne lecz prawdziwe...
-
Re: Zbożówka niejadek [END?]
>...może to trochę dziwne lecz prawdziwe...
I to chyba najlepszy komenta
Ps (bo nie chce mi sie zaczynac kolejnych watkow/podwatkow):
PS1, Karla: Piszesz, ze nie chcesz kolejnej wojny na argumenty "za i przeciaw" - i slusznie... Tylko Twoje to troszke temu przeczy...
"bez przesady" nie bylo prowokacja, chyba ze znasz mnie lepiej niz ja sam siebie... ale w to niemozliwe...
A zwrot o "moim (niepowaznym traktopwaniu ekologow co biegaja i ogluszaja gryzonie..." Ach... No wlasnie "on" mial forme taka, ze zdziwielem sei ze potraktowalas to powaznie, zreszta (co widac po formie wypowiedzi) to bylo w formie "zartu"
I "zrwacajac jedynie uwagr" nie krzycz... spokojnie...
PS2. Mam nadzieje ze to bedzie moja ostatnia wypowiedz w tym temacie (i nie chodzi o tytul posta ;-))
Pozdrwaiam wszystkich, nawet tych (nieslusznie) zdenerwowanych...
-
PRC - może i to, żę wąż zjada żywe gryzonie jest sprawą naturalną, jednak na pewno sprawą naturalną nie jest to, zę dostaje silne, wypasione wręcz gryzonie, z którymi musi sobie poradzić w niekomfortowych warunkac (nie oszukujmy się, w terrarium o wymiarach 80x50x50 taki waż nie ma nawet jak zrobić porządną zasadzkę na zdobycz - musi ją atakować "twarzą w twarz")
-
Nic nie zmieni faktu, że w naturze w ogóle nie jedzą myszy laboratoryjnych, chyba, że biegają tam szaleni ekolodzy i podkładają im myszki.... Co to za naturalność pokarmu? Co z tego, że żywe jak nie to co w naturze? Argument nieco chybiony...
-
>wypasione wręcz gryzonie
E tam... wypasione...
Wypasiony to jest 126p ze spojlerem, przyciemnianymi szybam... i napisem PIONIER na tylnej szybie ;-)
Pozdrawiam (zwlaszcza kierowcow wspomnianych bolidow)!
Uprawnienia umieszczania postów