Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Zbożówka niejadek

MACIEJ199
    Guest

Zbożówka niejadek

Witam wszystkich terrerystów!!! Mam pytanko :
    moja zbożówka dostała 18 dni temu dwie myszki, dzisiaj puściłem znowu dwie myszki a wąż wogóle nie ragował na nie ( chodziły po nim a on nic )
    ?????????????????????????????????????????????????? ??????????????????????????

Odpowiedzcie co się dzieje z nim.
    Z góry dzięki.

Re: Zbożówka niejadek

Wąż poprostu nei miał ochoty jeść. Pozatym radziłbym podawać ogłuszone myszki albo martwe.

Może po prostu nie ma ochoty na posiłek. Odczekaj jeszcze troszkę.
    A tak w ogóle to raczej nie pozwalaj gryzoniom wchodzić twojemy wężowi na głowę (dosłownie i w przenośni), może to doprowadzić do tego, że zbożówka przestraszy się takiej sytuacji (w naturze wąż, który nie jest głodny oddala się od ofiary - w terrarium nie ma takiej możliwości) i będziesz dopiero wtedy miał kłopoty z karmieniem. Może spróbuj karmić mrożonkami?

Conqueror
    Guest

O kurde...!!!!!!!! 18 dni... ratuj ją bo zdechnie z głodu...!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    A tak na poważnie to może nie jest głodna... poczekaj, spróbuj podać myszkę lub szczurka później...
    (moja cały czas ma przerwy, o wiele dłuższe... i nie robę z tego problemu)

>Pozatym radziłbym podawać ogłuszone myszki albo martwe.

No bez przesady... ja (i znajomi) podajemy zywe i nie ma problemow...
    Zreszta jest to bardziej naturalne...

No chyba, ze (a ja o tym nie wiem) po polach/lasach/lakach/stepach/itp biegaja "ekolodzy" i ogluszaja myszy i inne gryzonie by "biedne" weze mialy co jesc...

Ps. Sorki, ze to akurat do Ciebie - ale tak sie trafilo
    Ps2. Tak - widzialem przyklady weza zaatakowanego przez szczura...
    Ps3. Tak - czasem gryzon atakuje (broni sie) mojego weza... ale <rotfl>

PRC, nie zaczynaj, bo parę osób wyjdzie z siebie i stanie obok, a wtedy będzie nas dwa razy więcej. To, że ktoś "radzilby" nie oznacza, że masz karmić martwym, rób jak Ci wygodniej, ale nie rób z innych idiotów tylko dlatego, że mają inny patent (oraz swoje powody). Uważaj.

pozdrawiam, Karla

Oj, Karla... To bylo pisane troszeczke w formie "zartu"

Ale skoro juz tak powaznie zaczynasz: no to nic nie zminia faktu ze w naturze jedza ZYWE...
    Ale i zapewne sporo wezykow pada "ofiara swoich ofiar" a pewnie terr(o/a)rysci chieli by tego uniknac... ja tez...
    I wyrazilem tylko swoje zdanie, nie chcialem nikogo obrazic...
    Ale jak tak - to sorki ;-)

Napisałem taka rade, gdyż zdeklarowałem się hodować węża a więc w związku z tym zdecydowałem się dbać o niego i jego bezpieczeństwo i co za tym idzie nei podejmować zbędnego ryzyka. Każdy robi jka robi ale ja mam takie zdanie i tyle. Człowiek jest człowiekiem i różni się od każdego

Dokladnie sie z toba zgadzam... i ja tez przedstawilem tylko swoje zdanie... i w pelni zgadzam sie tez z Twoim zdaniem, zwlaszcza ze sporo osob postepuje podobnie jak Ty...

Ale i zapewne ktos (np. ja ;-)) podaje tez zywe... w pelni sprawne "gryzaczki"

A przedstawilem swoje zdanie tylko po to by np. Maciej199 nie pomyslal ze robi zle karmiac zywymi... i sprawnymi ;-)

Nie chodzi o obrażenie, tylko żeby nie zaczynać kolejnej wojny na argumenty za i przeciw, każdy ma swoją rację, ale podejście "no bez przesady" jest prowokacją, nieważne czy celową czy nie. Karmienie żywym nie jest zle, jest tylko niepoważne, dokladnie jak Twoje traktowanie "ekologów" ogluszających gryzonie, żeby "biedne" węże mialy co jeść. Nie każę Ci karmić martwym, ZWRACAM JEDYNIE UWAGĘ, że karmienie martwym pokarmem jest w pelni NORMALNE.

pozdrawiam, Karla

Uprawnienia umieszczania postów