Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Kolorek a apetyt.... (u zboza)

Mieszany widok

Kolorek a apetyt.... (u zboza)

moze to glupie pyatnie ale uwazam ze powienienem je zadac:
    po pierwsze mam zboza (co widac na zdjeciu) i tu pytanko czy zauwazyliscie ze wasze weze (ja mam doswiadczenie tylko na zbozu) przebieraja w kolorach zjadanych myszy-moj waz uwielba biale myszki a za czarna nigdy sie jeszcze nie zabral, plamista ruszyla ale nigdy czarna!! jak wy to widzicie i jak jest u was...
    po drugie kilka postow nizej zaczela sie dyskusja czy zbozowki wcinaja szczury... jedni mowi ze tak drudzy ze nie zabardzo-moj jeszcze nie jedal szczura ale z ciekawosci sprobuje, jadl tylko myszy i chomiki... a co wy dajecie swojemu zbozowi....

zephyr
    Guest

Re: Kolorek a apetyt.... (u zboza)

Moja zbozowka wcina wszystko myszy, chomiki, szczury bez wzgledu na umaszczenie. Tylko raz odmowila pokarmu bo chyba byl za duzy, tak mi sie wydawalo bo waz obserwowal szczurka przez 5 minut ale odszedl nie atakujac.

U mnie w myszach pełna paleta barw - wszyskie znikają bęz problemów. Młode karmię noworodkami mysimi a jak tylko podrosną przechodzę na szczury (już od noworodków), oczywiście większe myszy też się trafiają, ale tylko brakowane z hodowli, specjalnie nie odchowuję. Po prostu hodowla szczurów jest bardziej wydajna i nie ma sensu odchowywać myszy - tak jest łatwiej. Nie miałem problemów z przechodzeniem z jednego pokarmu na drugi. Dodatkowo podaję Mastomys, chomiki, myszoskoczki i pisklęta, ale te po prostu jak akurat mam coś zbywającego i bez żadnej zasady. Poza 2 wężykami grymaszącymi (1 jadł tylko pisklęta, potem mu przeszło, drugi w dalszym ciągu nie jada myszy i jedzie na razie na noworodkach chomików) nie miałem przesadnych problemów.

Conqueror
    Guest

hehe... identyczny problem miałem... ale z czasem zaczęła jeść także czarne...
    Myśle że to było spowodowane podawaniem od początku tylko białych myszek, więc należy urozmaicać barwy pokarmu już od samego początku...

u mnie jadły każdy kolor, a jak nie miały ochoty jesc to tylko zabijały;/ dziwny temperament miały...

ironkapela
    Guest

I dlatego wlasnie od malego powinno karmic sie weze gryzoniami w roznych barwach. Moj wezyk wciana wszystkie kolorki

Od małego to głównie w kolorze różowym

Conqueror
    Guest

To różne odcienie różowego....

Hehe była o tym dyskusja już kiedyś, i wiele węzy jest wybrednych wobec kolorowych gryzoni Cóż taka natura ich i lubią pokaprysić Ja narazie swojego LTS karmie oseskami, że nei wiem czy bedzie wybredny czy nie, pożyjemy zobaczymy

ironkapela
    Guest

Znacie moze jakas farbe do wlosow ktora nie zaszkodzi wezowi?? Zafarbuje myszki we wszystki kolory teczy (joke*)

Uprawnienia umieszczania postów