Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: witaminy dla węża

kasumi
    Guest

witaminy dla węża

Mam problem bo kupiłam se witaminki dla mojego słodkiego wężusia i teraz co z nimi zrobi.ć jak je oodać ? obsypać rybke ? ale przecież jak ją włoże do baseniku by ją upolował to witaminy rozpuszczają się w wodzie ..... =D

Re: witaminy dla węża

Wężą nietrzema podawać witamin bo można mu zrobić większą krzywde niż jakby sie niepodało !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Opcja szukaj jeszcze istnieje...

Dokładnie, łatwo jest przedawkowac witamiiny i zaszkodzić poważnie wężykowi. Wystarczające witaminy daje dobre karmienie węzyka.

kasumi
    Guest

ufff ^^ dzięki za powiadomienie =D

lipton
    Guest

tak ale z tego co kolega napisał to posiada on wezyka który zywi sie rybami (czyli najparawdopodobniej weza z rodzaju Thamnophis ) a węzyki te bardzo czesto cierpia na niedobór witamin B1 . niedobór tej witamini jest dosyc szkodliwy dla gadzinki , ma on wiele nastepst , powoduje zabuzenia nerwowe . Dlatego warto gadzince pokarm skraplac raz na jakiś czas vitaminka b1 . A mozesz to zrobic w łatwy sposób podawać mu rybka martwa (np. wczesniej zamrozona i pokroplona taka witamina, ale pamietaj ze jak podajesz mrozona rybe to musisz ja najpierw podgrzac do temepratury 80 sztopni aby wyeliminowac tiaminaze ktora roskłada witamine B1. Tiamizyna niewystepuje w miesku łososia , sledzia , makreli , dorsza szczupaka i wytlinka . Czyli to śą najlepsze rybki dla twojego gada . mozesz mu równiez wzbogacic djete o dzzownice i paski wołowiny . Niewiem czy zrozumiale to napisałem ale powinienes wiedziec oco chodzi

Od pewnego czasu pończochy wypadły z kręgu moich zainteresowań (chyba już na stałe), ale raz na jakiś czas trafiam na zalecenia (moim zdaniem pisane przez kompetentne osoby) żeby młode przyzwyczajać a dorosłe żywić głównie gryzoniami a całą resztę traktować jako uzupełnienie - wtedy problem awitaminozy znika raz a dobrze a węże rozwijają się i mnożą doskonale.

No ja się za bardzo nie znam na rybkach, ale z tego co kojarzę, to np śledź jest rybą słonowodną, więc nie można go podawać thamnofisom. Jest jeden gatunek nerodi, żyjący w środowisku słonowodnym oraz żywiący się słonowodnymi rybami. Ale ta nerodia jest przystosowana do wydalania nadmiernej ilości soli z organizmu. Thamnofisy raczej nie. Dlago nie polecałabym takich rybek.

lipton
    Guest

Poprostu wymieniłem gatunki ryb które nieposiadaja w ogranizmie tiamizyny , ale i tak polecam tak jak kolega mordd napisał przytosowac węza przedewszystkim do spozywania gryzoni .

Witamin weza sie nie podaje... najlepiej zadbac o to by weze jadly gryzonie i to najlepiej z wlasnej hodowli wazne jest rowniez aby gryzonie mialy zdrowa i zroznicowana diete bo staja sie wtedy bardziej wartosciowym pokarmem

kasumi
    Guest

podawałabym mojej nerodyjce gryzonie ale ona nie chce najbardziej jednak lubi rynki i przy nich pozostane =D Dzieki wam wszystkim za pouczenie =D urozmaice jej pokarm

Uprawnienia umieszczania postów