Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: Moja zbożóweczka

Re: Moja zbożóweczka

przepraszam miało być rzadziej, pomyłka :|:|

L10 :-) (jakis rok i 3 miesiace, w tym 6 miesieczny (chyba) post - ucieczka)

Conqueror
    Guest

no to już duży... więc kilka razy w tygodniu!!!!!... ja mam zbożówkę 11 miesięcy i karmię co 1-2tygodnie ale są przerwy bo nie chce jeść...
    nie widzę sęsu takiego częstego karmienia... myśle żę podajesz małe myszki bo dorosłych 2-3 w tygodniu by nie przejadł...

jest tak: ide do sklepu i biore najwieksza jaka ma zaprzyjazniona pani, ktora prowadzi ow sklep...
    Choc oczywiscie czasem najwieksz jes wieksza od innej najwiekszej (zalezy od wieku calej populacji hodowlanej)

Co do "2-3 w tygodniu" to nie jest to regula, a konkretny przypadek...
    napisalem "nawet" - czyli zdaza sie tak, ale zazwyczaj potem jest chwila przerwy...

No i oczywiscie bywaja "glodowki" ok tygodniowe (przewaznie przed wylinka, ale czasem jest tak ze waz zje mysz, i kilka minut potem przechodzi wylinke)

Ale zazwyczaj staram sie tak co 3-4 dni karmic... I tak jak pisalem, widac to po jego zachowaniu czy zje "kebab" czy nie ;-)

Podobno węże lepiej karmić rzadko, ale do syta, więc ja mojemy daję 2 myszy co 2 tygodnie, ale zbożowy jest dorosły. Z tym że już tydzieć po karmieniu zaczyna buszować, wygląda, wącha i chce jeść :]

Maluski
    Guest

Karmienie zalezy takze od danego osobnika.

Ja np. moje zbozowki karmie 2 razy w tygodniu gdzie jedna zbozowka dostaje 2-3 noworodki i jeszcze mi sie nie zdarzylo zeby mi ktoras nie zjadla. Ciesza sie ogromnym apetytem i rosna jak na drozdzach.

Jakos do tej pory nigdy nie karmilem ich na zasadzie ze jesli sie zalatwi to ja nakarmie - moim zdaniem jest to bledne myslenie.

Mlody waz powinien byc karmiony co 3-4 dni aby mogl sie prawdlowo rozwijac, kiedy troche podrosnie zmieniamy karmienia na 1 raz w tygodniu a dalej to juz chyba wiadomo.

P.S. JA tak karmie u siebie, wiec moj post nie ma na celu wyklocania sie kto ma racje!!!

1) nie musisz czekać, aż wąż się wypróżni, jesli nei bedzie wypróżniał się przez dłuższy okres czasu to dostaw karmienie i podwyższ temp.
    2) 2 razy w tygodniu dla małrej zbożówki to nie jest za cżesto nie widze szans na otłuszczenie 30-40 cm wezyka.

Uprawnienia umieszczania postów