Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Żarówki do terrarium dla węża

Żarówki do terrarium dla węża

Czy do terrarium o wymiarach 43cm szer. x 38cm dług x 60cm wysokość moge dac żarówke ,,Kwoke'' o mocy 250 wat czy lepiej zwykłą żarówke 100 watową

Re: Żarówki do terrarium dla węża

mocno... a dla kogo to terra, jak ma być w nim temperatura, masz tam już jakiś kabel czy co?

terrarium ma być dla boa constrictora temperatura jest w opisie w dzień ma być 26-32°C, a w nocy 23-25°C i nie mam kabla grzewczego ale mam zamiar kupić.

Jaka ty chcesz dac tam żrówke 250 wat, chcesz rzeby zwierzak sie ugotował??
    Według mnie to 40-60 wat spokojnie wystarczy.

No właśnie o to sie pytam czy ugotował bym zwierzaka dam mu 60wat dzienna żarówka i 45wat nocna

ironkapela
    Guest

Nie ugotowal bys. Kup sobie zarowki z odblysnikiem firmy osram. Polecam biala 60 i czerwona 40W. Pozdro

Zależy , jaką masz temperature w domu, prawdopodobnie nie będziesz musiał dogrzewać nocą, bo będzie temp wystarczająca. A żarówy musisz sobie dobrać experymentalnie, bo nie ma na to złotego środka.

xav

do takiego małego terra jak można dawać taką żarówke o takij mocy???
    ja przez pewien czas miałem ,,grzybka'' 60w w terra 50 x 30 x 60 i po chwili było 30 stopni C
    to jest bezsensu bo po godzinie grzania miałem 35 stopni i żarówke zmieniłem na 40 W i było w sam raz polecam 4oW temperatura nie może gwałtownie wzrastać a póź niej spadać tym bardziej przy boaskach
    pozdrawiam

Kupie zarówke 40wat ,,osram" (obsram) i 35watową zarówke nocną. Powinno starczyć tylko że jak je je mam przełączać z nocnej na dzienną?

Conqueror
    Guest

40/60 wat w dzień ale moc zależy także z czego jest zbudowane terrarium (żarówka PIL1 albo PILA albo FILA- nie pomiętam dokładnej nazwy... ale są tanie, dają dobre światło i mają długą żywotność), a w nocy to kabel grzewczy... bo nie zabardzo ufam nocnej żarówce gdyż uważam że mój wąż jednak widzi światło, pozatym jeśli nie ma sie wmontowanych 2 żarówek (nocnej/dziennej) to należy je wkręcać, wykręcać........................................ .... acha jeśli chodzi o te początkowe propozycje odnośnie mocy to zdecydowanie za dużo, pozatym ile ty byś płacił za prąd?!?!?!!!!!

Uprawnienia umieszczania postów