Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Jaką wagę powinna mieć 60 cm zbożówka

Mieszany widok

Jaką wagę powinna mieć 60 cm zbożówka

Wiem że to zależy od karmienie temperatury itd dalej ale chodzi mi o skrajne wagi tzn tą najmniejszą i największą które nie szkodzą kondycji i zdrowiu węża.

Re: Jaką wagę powinna mieć 60 cm zbożówka

Jeśli Ci to pomoże to 80cm, która jest u mnie waży 130g

Karla widze ze sie wypowiadasz sporo o zbozowkach. Mam takie pytanie. Czy jesli nie ma warunkow do porzadnego przezimowania weza to mozna mu wylaczyc oswietlenie i ogrzewanie i nie podawac pokarmu przez czas ktory potrzebuje przezimowac? Czy to raczej mija sie z celem i nie ma sensu? Dodaje ze po wylaczeniu calego oswietlenia i ogrzewania jest 20 stopni.
    Tylko mi nie odpowiadaj, ze jak nie ma warunkow to sie nie zimuje.

nie zimuj. to za wysoka temp. wąż nie zapadnie w stan hibernacji i skończy się śmiercią głodową..

Zimowanie w temperaturze 20 stopni mija się z celem, bo ani to zimowanie ani na zdrowie nie wyjdzie. Śmiercią głodową się raczej nie skończy (obierzcie jakąś jedną wersję, wąż wytrzyma 3 miesiące w normalnej temperaturze czy zdechnie po 2 w obniżonej?). Lepiej nie zimuj

śmiercią głodową przez 3 miesiące sie nie skończy... jeśli zbozówka kwalifikowała sie do zimowania (wiek) to wytrzyma bez jedzienia dużo dłużej

a co do pierwszego pytania to moje 60 cm snowa ma 65 gram

"śmiercią głodową przez 3 miesiące sie nie skończy... jeśli zbozówka kwalifikowała sie do zimowania (wiek) to wytrzyma bez jedzienia dużo dłużej" - nie tylko wiek a przede wszsystkim kondycja decyduje o tym, czy kwalifikuje się do zimowania. Co z tego, że dorosła jeśli wychudzona? Nie można na podstawie wieku rozważać czy zdechnie czy nie zdechnie...... Tak czy siak jest za młoda na rozmnażanie więc po co ryzykować zimowanie? W 20 stopniach nie zimuje - przetrzymanie jej w takiej temperaturze bez jedzenia przez dłuższy czas to nic innegi jak głodzenie bez sensu i celu.

wybacz mord, wydawało mi sie oczywiste że jak ktoś chciał zimować to raczej nie wychudzoną...

Uprawnienia umieszczania postów