Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 28 z 28

Wątek: Podłoże :(

Re: Podłoże :(

Z tym piaskiem to nie przesadzajmy , wiele gatunków węży żyje na piasku. Wiele z nich zamieszkująć tropikalne tereny siłą rzeczy napotyka piasek ( python sebae , python molurus molurus, anacondy polujące na kajmany - i wiele wiele innych ) - przewód pokarmowy jest bardzo zwilżony i doskonale radzi sobie z drobną ilościa piasku.
    Wątek z przyklejaniem się piasku i pozostawaniem w przewodzie pokarmowym węża na wieki to bzdura. Odwiedź w wakacje SriLanke ( dawny Ceylon ) , Birme , Serengeti w Afryce - a zrozumiesz Karla, iż węże musiały by wyginąć na tych terenach już tysiące lat temu zapiaszczając się na amen. Sucha afrykańska ziemia jest bardziej sybka niż piasek a węże i warany zamieszkują ją od milionów lat i jakoś się nie zapiaszczyły.
    Spore części gleby połykane są przez węże wraz z konsumcją dużych ofiar ( antylopy, kajmany , kapibary , króliki ) - gadzi żołądek doskonale sobie z nimi radzi. ( Piasek nie jest oczywiście trawiony tylko wydalany ).

Nie zaleca się stosowania bardzo drobnego piasku jako jedyne podłoże , gdzyż przy dlugotrwałym stosowaniu i zbyt niskiej wilgotnośći prowadzi do chorób układu oddechowego. ( sluzówka uslega nadmiernemu osuszeniu ).
    Amerykanie do czystości przywiązują najwiekszą wagę. Stad jako podłoże stosują gazety. Uważają iż im więcej materiałow w terrariach tym więcej rzeczy do wyczyszczenia ( dezynfekcji ). W amerykańskich terrariach zatem najczęściej znajdują się zwierzęta , gazety , miska z wodą oraz zródło ciepła.
    Piasek jest problematyczny, gdyż usuwanie z niego odchodów o płynnej konsystencji jest problematyczne. Odchody pytona tygrysiego po 5 królikach - to blisko ( z moich obserwacji wynika ) - 1l objetości. Jak zachowuje się piasek po wlaniu nań 1 litr wody wszystcy wiemy .

Polecam wymienione przez Pituophis:
    Trociny, próchno, mech torfowiec, torf, ziemia łęgowa oraz gezety i włókno kokosowe.

ja mam 3 warstwy torf, włókno )troche piasku) i kostka kokosowa

Ja niedawno zapodałem sobie (regiuskom w sumie) "nowinkę" od Sułka. Matę kokosową. Fajna rzecz Polecam. Na to wysypuję nieco włókna kokosowego, tego w liofilizowanych cegiełkach.

jak stosowac piasek to najlepiej w mieszance z torfem albo włuknem kokosowym (miałem) bo jeżeli ma sie kabel grzewczy to raczej bez piasku w podłożu się nie obejdzie :]

heh własnie kupiłem taką kostke z terra zoo , dałem do terrarium , zwróce szczególną uwage potym poscie czy sie nic nie dzieje.. jak dla mnie to "tarłem" sobie tą kostką po rękach i nima zadnych zadrapań. wiec nie jest znowu taka ostra

Sucha afrykanska ziemia to nie jest piasek - to, że ma taką samą konsystencję nie oznacza, że ma taki sam skład. Tam węże nie zapychają się krzemionką. Dla tego nie można porównywać piasku z naturalną glebą. Z wymienionych przez Pituophisa odpadają trociny bo zawierają frakcje pyliste - raczej powinno się powiedzieć wióry. Ja najbardziej lubię mech.

> Z tym piaskiem to nie przesadzajmy

Już wiesz, ironkapela, dlaczego?? Właśnie dlatego, że niektórzy nie mogą pojąć tego, co Amerykanie odkryli już jakiś czas temu. Azazel, rozumiem, ze robiłeś sekcje węży trzymanych na piasku (bądź też złapanych ze środowiska) i możesz z pełną odpowiedzialnością zaprzeczyć Amerykańskim weterynarzom? Zapraszam na forums.kingsnake.com, oświeć ich.

Włókno kokosowe jest ok, chociaż ja go nie lubię, bo co bym nie robiła to wysycha i pyli, a nawodnic drugi raz sie sensownie nie da. Chyba żeby wygarnąć całość, namoczyć i wsadzić, ale po co. Innym nie wysycha, a mnie uparcie tak. U mnie jest mieszanka włókna kokosowego z mchem i posiepaną korą drzewną. Mech jest świetny, trzyma wilgoć tyle ile trzeba.

Karla co amerykanie odkryli to wiem bo widziałem na własne oczy - proponuje dokładniejszą lekture forum kinfsnake.com , ssnakess.com czy bobclark.
    Amerykańscy weterynarze napotkali w przewodach pokarmowych pył piaszczysty do tego aromatyzowany - ( piasek do kuwet dla kotów - bardzo bardzo drobny by maksymalnie wydajnie chłonął nieczystości ). Czytaj uważnie a nie wprowadzaj demagogi twierdząć iż wąż i piasek to coś złego. Są gatunki wyłącznie na piasku żyjące , są takie co ze 100% krzemionką nie mają kontaktu. Jako podstawowe podłoże poza kilkoma gatunkami się nie zaleca.

Uprawnienia umieszczania postów