Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: Podłoże :(

Mieszany widok

Podłoże :(

Nie polecam podłoża typu kostka bukowa (mam kore dębową z tą kostką) itp. są ostre. wszytskie moje węże maja poodzierane łuski od spodu a pyton na pysku pozatym przyjleja sie do pokarmu - moja pytonica zjadla dwa takie zrąbki z myszą - naszczęscie nic sie jej nie stało

prosze polećcie mi jakies dobre podłoze ktore jest bezpieczne dla weza i nie ma ryzyka ze wąż je połknie

ironkapela
    Guest

Re: Podłoże :(

A jak wpadles na pomysl zeby uzyc takiego podloza?? Jak najszybciej je zmien na np. torf z piaskiem. A co do pytonicy to lepiej modl sie zeby podczas wydalania nie wypadla jej kloaka, bo wtedy mozesz miec problem. Pozdro

Trociny- dla (połozów-starszych osobników), próchno, mech torfowiec, torf, ziemia łęgowa. Kostka bukowa rzeczywiście może zapchać węża, zwłaszcza jeżeli karmiony jest rozmrożonym, mokrym pokarmem, tak samo nie szalałbym za piaskiem.

ok dzieki a co do torfu to kiedys stosowałem ale strasznie sie pylił i przesiąkał smrodem :/

a co do podłoza to bylem w zoologu i wziolem najdrozsze :] bo mialem urodziny

ironkapela
    Guest

Niezawsze najdrozsze znaczy najlepsze

ironkapela
    Guest

A dlaczego uwazasz ze piasek jest nieodpowiedni. Rozumiem ze hodujac pajaki piasek moze zapchac plucotchawki i spowodowac smierc pajaka. Jak piasek ma sie do wezy?? Ja osobiscie uzywam piasku z torfem.

piasek moze zablokowac jelita, bo sie nie trawi

Torf dobrze spełnia funkcję, jeżeli jest lekko zwilżony.
    Co do ryzyka połknięcia- wąż czasami przypadkowo może połknąć drobną ilość podłoża, zwłaszcza przy karmieniu martwym, rozmrożonym pokarmem, dlatego trzeba stosować takie, które nie przyklei się, albo po prostu karmić bez podłoża(na tacce, albo w osobnym, pustym pojemniku).

ironkapela
    Guest

Ja akurat posiadam Anakonde Zolta wiec nie usmiecha mi sie wyciaganie wezyka co 3 dni i karmienie go w osobnym pojemniku, a potem wkladanie spowrotem A co do zwilzonego torfu to u mnie non stop jest bardzo duza wilgotnosc, wiec raczej nie przykleja sie do pokarmu. A co do pokarmu to podaje albo zywy albo, swizo "ubity". Pozdrawiam

jednym z moich terrari jest terra OSB czy torf nnie będzie źle wpływal na OSB ??? Jak bedzie lekko wilgotny ? pozatym czy nie przesiąka brzydkim zapachem i czy włokno kokosowe moze byc zamiast torfu :]

Uprawnienia umieszczania postów