Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: zbozowka czy krolewski??

Re: zbozowka czy krolewski??

Ja kupiłem zbożówke i moim zdaniem wąż jest super i jestem z niego zadowolony.Na forum ze zdjeciami wrzuciłem jej fotki.Ale to jest Twój wybór i sie musisz zastanowic.

kup sobie dzdzownice-tania i prosta w utrzymanie:P
    a powaznie to popieram zdanie ktoregos z przedmowcow ze ktorego weza wybierzesz i tak bedziesz pozniej myslal czy tamten nie bybly lepszi i bedziesz chcial kupic tez tamtego!
    jha mam zboza a chce pytona i juz robie dla niego terra
    pozniej kupie boa i jeszcze cos
    to przeobraza sie w manie kolekcjonerska to gorsze niz malzenstwo-bo zone kochasz (ale do czasu) a weza zawsze, zon i weze zawsze wyciagaja z Ciebie ostatni grosz ale do zony nigdy nie podchodzisz z pasja i nie kozesz miec ich wiecej

Do Conqueror hmm jak ma sie miejse na terrarium kase na żarcie i czas na zbudowanie terrarium to moim zdaniem najlepszy jest constrictor i dla mnie jest to jeden z naładniejszych węży i każdemy go polecam.

Wybór należy do Ciebie, przemyśl sobie wszystko, pooglądaj zdjęcia i pomyśl. Wybór jkaiego kolwiek zwierzęcia to musi być własna i przemyślana decyzja, bo inaczej bedziez miał do siebie pretensje

Nie rozumiem dylematu, jednego i drugiego Oczywiście w oddzielnych terrariach. Jeśli królewski pyton, to zanim się na niego zdecydujesz to musisz intensywnie się dokształcić (info w necie w języku angielskim, możliwe, że po niemiecku też coś dobrego jest, nie wiem, nie znam języka). Jeśli królewski wąż czyli Lampropeltis sp., to dla początkujących jak najbardziej, tylko pamiętać trzeba, że nie można trzymać z lampropeltisem drugiego węża, nawet tego samego gatunku (nawet tej samej wielkości). Zbożówkę musisz kupić z naprawdę wiarygodnego źródła albo starszą tj co najmniej półroczną, jeśli chcesz mieć pewność, że nie będzie sprawiać większych problemów. Węże królewskie są bardziej wytrzymałe na błędy (zwłaszcza związane z karmieniem), natomiast spory procent zbożówek na błędy przy karmieniu (za duży posiłek, za niska temperatura, wzięcie na ręce czy zby częste karmienie) reaguje rzygnięciem. Z drugiej strony wśród lampropeltisów częściej trafiają się "niepokorne", nad którymi trzeba popracować przy oswajaniu I o ile niepokorna zbożówka (bo też się czasem trafiają, choć rzadko) tylko ugryzie, o tyle niepokorny lampropeltis nie tylko ugryzie, ale będzie się wił i wykręcał, rozrzucając wokół odchody Oczywiście są też lampropetisy spokojne i wcale nie są rzadkością, jednak w tej kwestii na zbożówkach można chyba bardziej polegać

pzodrawiam, Karla

Uprawnienia umieszczania postów