Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: zbozowka czy krolewski??

Mieszany widok

zbozowka czy krolewski??

mam zamiar kupic pierwszego weza, lecznie wiem ktorego wybrac. wacham sie pomiedzy tytmi dwoma gatunkami.jakmyslicie?? ktory gat jest latwiejszy w hodowli, i ktorego polecacie na poczatek:>??

Re: zbozowka czy krolewski??

Ciężko je porównać- zwłaszcza osobie, która pytona miała krótko wiele lat temu
    Zależy, co bardziej się podoba i odpowiada. Węża zbożowego dużo łatwiej rozmnożyć(ale jeśli lubisz wyzwania... ). Naprawdę- to dwa różne światy.
    Jednak niezależnie od tego, co kupisz, kup z pewnego żródła, i na pewno jedzącego osobnika( i jeden i drugi lubi czasem sprawiać problemy w jedzeniu, więc trzeba uważnie wybierać).

Wiesz ja ci powiem tak : Nie mam jeszcze węża ale w środe bede miał no i miałem ten sam problem Regius constrictor czy zbożówka. Python regius po jamiś czasie przestał mnie interesowac a co do zbozówki rozmysliłem sie od razu i postanowiłem kupic boa constrictora mam miejsce na terrarium moge mu zapewnic dobre warunki a ze bedzie to mój pierwszy wąz tobie też radze boa

Conqueror
    Guest

Zgadzam się ale jest dużo droższy w utrzymaniu. Ja narazie mam zbożówkę... Pozostaje mi ją sprzedać i kupić boa... tylko... tak: koszty żarcia (a je od cholery), koszty ogrzania terrarium (a najlepiej dla węża jeżeli jest cholernie duże), koszty samego terrarium i dużo czasu i nerwów trzeba poświęcić aby je zbudować...
    ...ale constrictory to piękne węże z którymi żadko są problemy...
    ...ale zbożówki są także piękne, tylko są bardzo popularne przez co niektórym wydają się za bardzo "oklepane"...
    ...ale Regiusy hmmmmm.... piękne, złote, grube (zwłaszcza małe wyglądają jak parówki) czasem potrafią głodować i sprawić wiele problemów (więc należy kupować tylko z legalnego źródła); jednak zdażają się osobniki które są bardzo skore do jedzenia (znam jeden przypadek nawet agresywnego regiusa w stosunku do ludzi... szczególnie po karmieniu i w trakcie - włancza tryb bojowy... dziwne Regius agresywny... nie??)
    Mojim zdaniem którykolwiek gatunek wybierzesz będziesz żałował że nie wybrałeś tego drugiego... !!!terrarystyka to choroba, mania na którą nie ma lekarstwa!!!
    Ciągle będzie ci mało...

Może mu chodzi o węze królewskie ? a nie o regiusa :]

też mi się wydaje ze chodzi o Lampropertisa

z tą manią to masz racje ;]

ja tez mialem taki dylemat czy zbozowke czy krolewskiego to kupilem weza chinskiego

ironkapela
    Guest

Kup sobie Anakonde Zolta ona nie jest oklepana

ironkapela
    Guest

Ja bym na Twoim miejscu kupil sobie zbozowke, ale o innym ubarwieniu niz classic, niektore odmiany barwne sa naprawde ladne. Pozdro

Uprawnienia umieszczania postów