Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 34

Wątek: Boa Dusiciel Zig-Zac :D

Re: Boa Dusiciel Zig-Zac :D

Jak dla mnie 50/50% wyjdzie tylko wtedy jeżeli samca będziesz miał heterozygote na tą własnie cene... przy połączeniu tej samicy z zwykłym samcem możesz uzyskac jak co normalne młode i 50% hetero na tą ceche... tak ja rozumuje ?

Oto odpowiedz którą dostałem od Adriana
    W przyszłym roku powinna być gotowa do godów.Wtedy będziesz mógł sam sprawdzić jej genetyczność?

Jest to striped spokrewniony z zig-zag boa!Nie jest rodzeństwem do zig-zag boa ale najprawdopodobniej pochodzi od tego samego ojca?

Według mnie zig-zag boa to inaczej super striped powstały z połączenia 2 stripeds! Tak jak jest jungle i super jungle,salomon i super salomon!
    Dlatego tez aby odróznic ta linję genetyczna stripeds od innych nazwano ja zig-zag!

Sa to wszystko hipotezy ,które postaram sie udowodnić na przełomie kilku lat?Moze na wiosnę połączę moja pare zig-zag-striped będącą rodzeństwem do super zig-zag boa będącego w kolekcji Gabora Kamińskiego!

Marcin .P
    Guest

a mam pytanko jakiej ona jest długości ??

no i sądze że musisz miec samca też het na zig zag albo zig zag że by młode wyszły zig zagi bo takto wyjdą same het na zig

Wiem będę coś kombinował ale narazie się oczyściłem z kasy, prawdopodobnie w wakacje jak znajde to coś kupie do niej.

Wszystko pięknie, ale aby otrzymać jakiekolwiek striped wśród młodych to musiałaby to być cecha dominująca - w przeciwnym wypadku będzie równo zero młodych striped wśród potomstwa. Najwyraźniej to jest właśnie ten drugi przypadek (http://www.kingsnake.com/boamorphs/kahlstriped.htm) więc musisz jednak dokupić do pary to samo lub het.

Witam

Widze ze troche zamieszania zrobil ten boasek. Postaram sie wyjasnic pare spraw :
    nie zig zac tylko zig zag
    nie moze byc zig zag i stipe jednoczesnie
    Nazwa ta objalem 2 weze ktore mam w kolekcji. Wiekszosc pewnie widziala - paski i ciapy na calym grzbiecie. Drugiego weza jeszcze nie umiscilem na stronie. Jest z 2003.
    Nie jest to genetyczna linia zig zag tylko dany osobnik. Dopiero jak udowodnie ze cecha sie dziedziczy sie i w pokoleniu f1 uzyskam +- 50% mlodych podobnych do zig zag(kodominacja) ,w pololeniuef2 +-25% mlodych podobnych do zag zag(recesywna) lub nieokreslona ilosc mlodych w pokoleniu f1 i f2 - losowo (poligenetycznosc?) to nazwe te linie jako LINIA ZIG ZAG.(ale nie zig zag stripe).Adrian napisal na swojej stronie ze jest to linia zig zag zeby wiadomo bylo ze te weza sa spokrewnione ze soba. Tamte mozna nazwac na dzien dzisiajszy stripe.
    Sprawa troche sie skomplikuje jezeli faktycznie gen okaze sie kodominacyjny. Wtedy bede musial poszukac przodkow tego czy innych weza z tej linii. Moze sie okazac ze jest to jugle boa no i wtedy bedzie to jungle boa a nie zig zag...no ale zobaczymy. Tak czy siak jungle boa nie musi miec jakiekolwiek pasy by byl jugle i nosil gen kodominacyjny. Jugle to rowniez charakterystyczne ulozenie siodel,markerow na glowie oraz ubarwienie. Czyli waz ktory wyglada teoretycznie dla laika normalnie jest nosicielem genu $$$$$$.
    Tak wiec ten waz jest stripe i nie jest to genetyczny stripe na dzien dzisiejszy. Ladny waz z paskiem na ogonie. Co bedzie dalej czas pokaze.
    Aha. Bron boze nie ma sensu laczyc tego weza z genetycznym stripe liczac na 100% mlodych stipe. Szanse sa na to prawie zerowe!!! Normalny stripe (Kahl) jest recesywny a ten gen u naszego weza niewiadomy. Lepiej go polaczyc z innym boaskiem(odmiana barwna...)
    Mam nadzieje ze troche wyjasnilem. :0)

Pozdrawiam

Gabor
    www.boas-pythons.pl

Więc jakiego mam szukać samca(najlepiej)??I ile taki może kosztować??

Conieco owszem Powodzenia! I dzięki! Pslamo: Kup albinosa

Może gdzieś "wydłube" te 5000zł na samca albino:P

Albinos to dobry pomysl choc liczac na duzy miot pokrylbym inna,duza samice. Ta jest mala. Prawda?

Pozdrawiam

Gabor

Uprawnienia umieszczania postów