Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: Boa dusiciel (Boa constrictor)

Re: Boa dusiciel (Boa constrictor)

Witam, mam pytanko- a jak pozostaną kawałki wylinki na wężu to nic mu nie będzie?? Bo myślę ze przy następnej wylince mu wszystko w całości zejdzie, tylko martwi mnie jedna rzecz bo na pysku mu wylinka zeszła ale na oczach pozostała co zrobić?????
    i mam jeszcze jedno pytanko dlaczego waz siedzi cały czas w chłodniejszym miejscu, jak go kupiłem to od tamtego czasu siedzi tylko w chłodnym miejscu i ani raz się nie wygrzewał???

Kretschmer
    Guest

może coś mu się stać. Stara skóra może stać się zwyczajną pożywką dla bakterii.
    Tym bardziej że w terra jest stosunkowo wilgotno a węże lubią czasem zamoczyć pysk w wodzie, wsadzić go w torf, pozbierać na nim trochę brudu (Jak jest mokry)...

a co z tymi oczami, bo pozostala mu wylinka na oczach a z pyska juz mu troche zeszlo- tylko te oczy?? teraz ma w terrarium caly czas wilgotno bo jak go kupilem to mial susze a gosciu wogule nie dbal on niego

Kretschmer
    Guest

Ja słyszałem że możesz wziąć (Niech to ktoś potwierdzi) patyczek do uszu, namoczyć go w wodzie i DELIKATNIE spróbować ściągnąć wylinkę. Nie rób tego aż ktoś to tu potwierdzi bo ja nigdy tego nie robiłem.

Wsadź weża do pojemnika o dużej powierzchni wypełnionego wodą o temp. 30 - stopni , i przykryj pojemnik. Niech tam siedzi 2-3h dziennie - po kilku dniach pomoże na pewno.
    Konieczna duża powierzchnia pojemnika ( im większa tym lepsze warunki parowania i w zamkniętym pojemniku otrzymamy wyższą wilgotność ).

Uprawnienia umieszczania postów