Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: wypadniecie kloaki

Re: wypadniecie kloaki

Pyton, o którym wspominałem, miał wynicowaną kloakę przez kilka dni, zanim dokonałem zabiegu, ale przeżył. Szanse są dobre, jeżeli nie ma uszkodzenia czy zakażenia.
    Jakiej wielkości jest wąż, jakiej terrarium, czym wąż jest karmiony i w jakiej postaci(żywe, martwe)?

TylerPL
    Guest

Sorry, ale jakoś wogóle nie rozumiem. Co to jest tak kloaka? Mam węża, ale nigdy wcześniej o tym na forum nie było... (odkąd się zarejestrowałem)

to wspólne ujście dróg układu wydalniczego i rozrodczego, za kloaką zaczyna się ogon, wbrew poglądowi, że wąż to sam ogon ;-D, a resztę niech Ci dopowiedzą

pozdrawiam

TylerPL:Kloaka to workowate rozszerzenie kończowej czesci jelita grubego , do którego uchodza układy wydalniczy i płciowy.

TylerPL
    Guest

Aha, to w jaki sposób to może wypaść???!!!!

Przeczytaj post Pituophis'a

często poprzez zapchanie się ściółką

wiec wlasnie wrocilem z boa od weta

wlozyl spowrotem kloake zastoswoal jakis taki szew ze jest ona teraz troche zwerzona i przytrzymana,
    jakbym ja sam wlozyl to i tak by wypadla bo niewiadomo czemu "otwor" zrobil sie za duzy
    dostalem jakas masc co mam tym smarowac i za 10-14 dni na zdjecie szwow przyjechac. wszystko to oczywiscie jak niebedzie komplikacji.

w sumie to niewiem czym bylo to spowodowane. terra 120x60x100 w tym parka boa ok 70cm moze wiecej moze mniej trudno teraz powiedziec. tempereatura ok . weze raczej dogrzane, bo wiekszosc czasu wyleguja sie nie poz a na zarowce. (cala lampka oblozona dla ladnego wygladu kora) wszystkie moje weze uwielbiaja sie na takich lampkach wylegiwac

karmile je zarowno mrozonkami jak i zywymi myszani, mlodymi szczurami. kiedys (na poczatku) mialem na ziemi torf, ktory usunolem i teraz sa bez (juz dosc dlugi czas) bez podloza.

ten boa u ktorego to sie stalo mialem ostatnio problem z karmieniem tzn zawsze regularmnie jadl pozniej zrobil sobie mala (2 tyg ) glodowke i pozniej dalem mu najnedzniejsza mysz z hodowli, zjadl ja i pozniej znowy niejadl przez jakies 4 tyg i teraz wlasnie wypadla mu kloaka

wiecie moze czym moglo byc to spowodowane??

trzymajcie kciuki i miejmy nadzieje, ze wroci do zdrowia

napewno wyzdrowieje
    Co do przyczy to można spekulować że nie chciał jeść bo się czymś zapchał co doprowadziło również do wypadnięcia kloaki ale nie wiem czy to dobre podejrzenia

Jeżeli nie ma podłoża, to raczej się nie zapchał. Trudno powiedzieć czym to było spowodowane-terrarium też jest dobre. Najważniejsze, że udało mu się pomóc.

Uprawnienia umieszczania postów