-
wypadniecie kloaki
niebylo mnie na siwta. przyjezdzam a u jednego z moich boa wypadla kloaka!!
co ma teraz robic!!
bardzo prosze o szybkie i sensowne odpowiedzi
-
Re: wypadniecie kloaki
Iść do weterynarza - sam raczej nic z tym nie zrobisz....
-
ale o tej godzinie przeciez niepojde
jakiego pojecacie weta w krakowie??
-
dlaczego nie chcesz iść teraz??
-
bo o tej godz wiekszosc wetow jest zamknieta!!
niewiem co teraz mam z nim robic
probowac mu to wlozyc?? przemyc czyms??
-
Paskudne, ale można spróbować usunąć treść z kloaki i przy pomocy szpatułki dokonać repozycji( ja tak robiłem z Python molurus i Epicrates cenchria). Często dochodzi do wypadnięcia kloaki, gdy wąż ma zbyt małe terrarium(mało ruchu) lub zaczopuje się(np. kostką kokosową). Warto jednak pójść do weterynarza, tym bardziej, że zdarzają się przy tym urazy, nieprawidłowo dokonując repozycji też można kloakę uszkodzić.Może też być konieczny zabieg, polegający na wszyciu wypadniętej części, jeżeli więzadła są uszkodzone. Ja proponuję przełożyć węża do pojemnika wymoszczonego kawałkiem prześcieradła(wynicowany kawałek należy ostrożnie opłukać czystą wodą), aby zapobiec uszkodzeniu czy dalszemu zanieczyszczaniu chorego miejsca i rano pójść do weterynarza. Podejrzewam, że adres może znać Łukasz Sułowski z Biofila.
-
Nie mialem jeszcze takiego przypadku u weza ale u gekona w przypadku wypadniecia kloaki jedynym wyjsciem jest wizyta u weta i czesciowe zaszycie. Jak bylem u weta to mowil ze w ostetecznosci mozna samemy wepchnac kloake jednak jest to ryzykowne ze wzgledu na mozliwosc zakarzenia. Najlepiej przenies weza do pojemnika wylozonego papierowymi recznikami i rano do weta.
-
teraz wlasnie jest w pojemiku 30l wylozonym gazeta
niedalem mu basenu do tego
czyli co przemyc mu ta kloake i jutro jechac do weta
jakie sa szanse ze on to przezyje??
-
Gazet nie sa najlepsze. Wez papierowe reczniki lub przescieradlo jak napisal Pituophis. Przemyj letnia woda i zostaw w spokoju a doczeka jutra.
-
juz polozylem na gazete recznik, przemylem woda i zostawilem w spokoju
ale skubaniec niespokojny jest i chodzi po calym pojemiku
moze przezyje
Uprawnienia umieszczania postów