Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Czarna mamba

Mieszany widok

Czarna mamba

" 20 metrow dlugosci moze osiagnac czarna mamba, najdluzszy waz Afryki. (...) " - Focus nr 1 (112) styczen '05
    ...ja myslalem, ze najdluzszym wezem jest Pyton siatkowany :/

Re: Czarna mamba

to ladnie jak juz to mamba czarna

Brednie zupełne...albo chochlik drukarski czy żart. Dendroaspis polylepis osiąga zwykle 2-2,5 metra, wyjątkowo do 3,5 metra. Co prawda są anegdotyczne dowody istnienia mamby mierżącej 420 cm, ale na pewno nie dwudziestometrowej !

fajnie by taka 20 m wygladała jak szlauf ogrodowy

łoohohohoh uśmiałem się zazwyczaj mieżą 2m... ostatnio nawet oglądałem program i mówili też o 4 metrowych

hehe dobry żart, niech pokażą mi ją to wtedy może uwierze w co i tak wątpie że nawet jakbym ja zobaczył to uwierzyłbym napewno

Co jak co ale Focus jeszcze takie pierdoły pisze.... eh.

zephyr
    Guest

W focusie straszne bzdury pisza, kiedys byl artykul o wyscigach na cwiartke, i bylo zdjecie supry ze slickami( ta sa opony bezbieznikowe by auto mialo lepsza trakcje) i podpis "palenie gumy- po chwili takiej zabawy opony nadaja sie do wyrzucenia" NIgdy nie wierzcie w to co tam przeczytacie.

może chodziło im o 2 metrową

Specjalnie tak napisali. Co do rozmiarów 100% racji ma Pituophis. Takie dane podawane są w literaturze. Mamba czarna jednym jedym z największych węży jadowitych na świecie. Największym jadusem jest kobra królewska osiągająca do 5,5 metra.

Uprawnienia umieszczania postów