Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: czy to normalne u regiusów??

Mieszany widok

czy to normalne u regiusów??

Mam pytanie mój regius 60 cm samiec od tygodnia nie chce jeść a zawsze jadł jak najęty a teraz niedość nie chce jeść to jeszcze podkopuje sie pod ziemie i siedzi tam.Co jest może zima tak na niego wpływa

Re: czy to normalne u regiusów??

regiusy mogą nawet 6 miechów nie jesć a teraz jest taka pora że moga nie jeść,a do tego że sie podkopuje to może nie ma krujówki bo regiusy musza miec dużo kryjówek

czasem tak jest że mimo że mają kryjówki to i tak sie zakopuja co do tego że nie jadł tydzień to sie nie bój nie zdechnie przez to

aha jeżeli nie jadł tydzień to ile razy w tygodniu wcześniej go karmiłem bo raz na tydzień to raczej jak dla mnie max :|

sprubuj karmienia przymusowego

Witam !

Karmienie przymusowe to w ostateczności... gdy przy długotrwałym poscie widoczny jest znaczny spadek wagi węża. Póki co spróbuj raz w tygodniu podać mu mysz, jeżeli nie ruszy to poczekaj kolejny tydzień... Co do zakopywania się... regiusy to dość płochliwe węże, być może w kryjówkach nie czuje się bezpiecznie, niektóre węże poprostu lubią kopać. Nie przejmowałbym sie tym. Polecam trochę cierpliwości

pozdrawiam
    VAGANSEK

HEKTOR nie udzielaj takich rad! Ja bym sie nie posunął do karmienia przymusowego jakby nie jadł kilka miesięcy... przeceiż to normalne

Hektor - przymusowo to można karmić gęsi na stłuszczone wątróbki ( wymaga pewnej dozy sadyzmu ), a nie węże.

R.

dzięki za wszystko

Żadnego karmienia przymusowego! Jeśli chodzi o jedzenie to próbuj podawać co 3-4 dni a jeśli dalej nie będzie chciał to spróbuj podać inny rodzaj (np. zamiast myszy myszoskoczka). U tegorocznych regiusków raczej nie powinno być przerwy zimowej, chociaż jeśli jest zdrowy (tzn. nie ma robactwa ani chorób) to do wiosny bez problemu dożyje. Co do zakopywania się to trochę dziwne. Jeśli ma różne kryjówki to dla tego gatunku zakopywanie nie jest czymś typowym :/ Niebezpieczne toto też nie jest (no chyba że masz kabel grzewczy wkopany w podłoże)

Uprawnienia umieszczania postów