-
Jaka grubosc płyty pod prowadnice??
Jaka powinna byc gruposc płyty pod prowadnicą?? To znaczy tak zebym mógł ja wkleic??
Płyty beda miały 10-12 mm (OSB). Wystarczy?? Czy trzeba bedzie wyzłobic jakies rowki??? Jaka grubosc ma prowadnica do szyb 4 mm??
-
Re: Jaka grubosc płyty pod prowadnice??
do 4 prowadnica bedzie miala jakies 10mm
-
Prowadnica potrzebuje 14 mm frezu
Polecam płytę 18mm i frezować od wewnętrznej krawędzi.
Wklejać PATTEXem SuperFix-em
Zrobiłem tak i wszystko działa jak ta lala
-
To znaczy ze nie przykleje prowadnicy (na szybe 4 mm) do płyty 12 mm ??
Nie ma jakiegos innego rozwiazania???
A, mam jeszcze jedno pytanko czy wentylacja z przodu musi miec cokolik czy moze byc umieszczona równolegle do tylniej (przedniej) scianki?? na przykład czy wystarczy nawiercic wiertarka dziurki w przedniej sciance albo ewentualnie wkleic siatke??
Z góry wielkie dzieki za odpowiedzi
-
przyklejsz,przynajmniej moim zdaniem.Dokladnie tak samo jak sie kleji do szyby.Bo przeciez nikt nie frezuje szyby pod prowadnice.
Wpuszczenie prowadnicy w OSB ma sens taki,ze jej potem nie widac i wyglada o troche lepiej
-
Jeśli uda się wpuścić prowadnice w płytę to oprócz tego że ładniej wygląda dużo mocniej się trzyma. Co dos szczegółów to reed już dokładnie wszystko opisał, ja tylko dodam że jak masz trochę wolnego czasu i cierpliwości (oraz nieco manualnych możliwości, czyli talentu do majsterkowania) to takie "frezowanie" można przeprowadzić nawet za pomocą szlifierki kątowej, jakiegoś dłutka i młoteczka (zamiast dłutka może być zwykły wkrętak płaski). Co do wentylacji to najlepiej nie kombinować z cokolikami i innymi bzdurami tylko walnąć jedną dziurę (prostokątną) na bocznej ściance, drugą na suficie dokładnie nad pierwszą i w to wkleić siatkę.
-
Czyli jak wentylacja bok- sufit??
A jezeli moje terra bedzie zabudowane po bokach czy moze byc wentylacja przód(dół)-tył(sufit)??
Co do frezowania to poprosze ojca on jest bardziej obeznany w obsłudze tej szlifierki
-
No jeśli masz zabudowane z boków to ci pozostaje tylko przód (dół) - góra (tył) a wtedy już trzeba pomyśleć o jakichś cokolikach itp.
-
Ja zaniosłem płyty OSB do stolarza, za 5 zł w ciągu 2 minut wyfrezował mi idealne "gniazda" na prowadnice.
Wygląda to bardzo estetycznie, no i jak DEXiu już pisał, jest to mocne, prowadnica jest przyklejona do 2 krawędzi, nie ma obawy że szyby sobie kiedyś wylecą, tak niechcąco
-
reed (i wszyscy inni którzy znaja odpowiedz na to pytanie)a jezeli nie bedzie cokolika?? tylko wyciecie w przedniej sciance i wklejona tam bedzie siatka??? Czy tak moze byc??
Co tak wogóle daje cokolik??
Uprawnienia umieszczania postów