-
regius - samiec czy samica
jakie są różnice pomiędzy samcem a samicą regiusa?
chodzi mi zarówno o różnice gabarytowe (gdzieś kiedyś obiło mi sie o uszy, że dorosły samiec jest sporo cięższy od dorosłej samicy) jak i różnice emocjonalne (jak jest z jedzeniem, czy samce mniej ochoczo jedz?, jak z podejsciem do człowieka... wiem że tutaj też dużo zależy od indywidualnych cech oraz od wychowania, ale może płeć wpływa w znaczący sposób na charakter).
powód pytania prosty: na wiosne pytona-malucha wchce kupić, tylko nie wiem onego czy oną.
dzięki
-
Re: regius - samiec czy samica
Jedyna różnica to przeciętna długość - samice mogą być ciut większe od samców (ale to tylko statystyka). Na pozostałe rzeczy płeć raczej nie ma większego wpływu. Także ja osobiście polecam nie kierować się płcią (no chyba że się planuje rozmnażanie i chce się mieć konkretną płeć no to wtedy) tylko wyglądem i kondycją. Jak ci się podoba jakaś sztuka, jest całkiem żywa, zdrowa i nie ma problemu z jedzeniem to kupujesz, a nie zastanawiasz się czy kupić "bo to jest samczyk a nie samiczka (albo odwrotnie)"
-
DEXiu ma z grubsza rację, a ja od siebie dodam coś pod rozwagę Jeśli to ma być pierwszy regius (a tak wnioskuję z wypowiedzi i profilu), to radziłabym samca ze względów praktycznych - lepiej uczyć się na samcu, w razie gdyby naszła Cię za parę lat chęć na rozmnożenie, samica musi być bardziej stabilnie prowadzona Oczywiście jeśli masz do wyboru świetną samicę i świetnego samca (pod względami wymienionymi przez DEXia)
pozdrawiam, Karla
-
jeżeli masz doświadczenie z innymi wężami to kup samca albo samice wszytsko jedno ale wybierz ta sztuke która jest najgrubsza najdłuższa, jedząca, zdrowa, zero pasożyutów itp
Uprawnienia umieszczania postów