Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 45

Wątek: CB ball python:)))

Re: CB ball python:)))

Wybacz, ale nie potrafię Cię zupełnie zrozumieć.

Nie żartowałem pisząc to. Nawet przez chwilę nie myślałem o żartach.
    Chyba nie sądzisz, że kolejne odmiany barwne które są wynikiem KRZYŻOWANIA RÓŻNYCH ODMIAN W WARUNKACH HODOWLI powstają na fermach......
    Nie sądzisz chyba że takie osoby jak Bob Clark, Mike Wilbanks, Sutherland'owie, NERD i inne importują z ferm w Afryce zapłodnione samice, łączone z samcami innych odmian? Może zamawiają w Afryce sobie samicę dbl het amelanistic & anerythrystic zapłodnione samcem snow?

Co według Ciebie stanowi o fakcie że prawie niemożliwe jest uzyskanie zapłodnionych jaj w Europie czy USA, a bez problemu zdarza się to w Afryce?

Pozdrawiam

Również popieram kolege SNAKES'a i Pituophisa. W Polsce "już" kilka razy mnożone były regiusy. Znam osobiście 2 hodowców ktrórzy mnożyli je w Polsce a wiem, że to nie wszyscy

Dunja1985
    Guest

Nawet tak "proste" odmiany jak " jungle" nie sa odmianami przekazujacymi z pokolenia na pokolenie rodzaju farby i rysunku, pomimo to sa bardzo cenione na rynku gadow (od 800 Euro wzwyz), to ile znajduje sie w ofertach swiadczy o tym , ze sa to egzemplarze , ktore przypadkowo uzyskaly taka farbe (Jungle) nikt rozsadny nie bedzie twierdzil , ze pochodza z hodowli. Tak masz racje, tzw rozmozenie z hodowli moglo sie udac poprzez import wezy (samic) juz zaplodnionych...
    Naturalnie moga byc wyjatki, i jesli komus sie to udalo (jesli mial naprawde mloda pare) i tego nie udokumentowal, to sam sobie winien, istnieje pieniezna nagroda w wysokosci 25000 $ za udokumentowane rozmnazanie Pytona Krolewskiego w niewoli...

Wypisywałam Ci już odmiany o udowodnionej dziedziczności, więc sobie daruj. Jeśli wierzysz w jungle a nie wierzysz w albino czy piebald, to masz problem

Co do rozmnażania regiusów, wykazujesz podziwu wręcz godny upór w odrzucaniu faktów. Przecież podawaliśmy Ci linki do stron masowych hodowców regiusów. Dla Twojej wiadomości, CB regiusy czasem potrafią się rozmnażać bez ingerencji właściciela, widziałam na liście dyskusyjnej posty (dwukrotnie) "miałam dwa samce, które trzymałam razem w terrarium, a teraz jeden złożył jajka, co robić?", rozumiem, ze Ty odpowiedziałabyś, że napisać do Nature i wnioskować o Nobla...

Kto funduje tą nagrodę za rozmnożenie? Trzeba powiedzieć Evokerowi, sądzę, że kaska się przyda

Cóż,

napisz coś więcej o tej nagrodzie - ciekawa sprawa.
    Jeśli znasz więcej szczegółów - dogadaj się z Sutherlandami (The Snake Keeper) - możecie się podzielić nagrodą 50/50%. Wiesz - 12500$ piechotą nie chodzi

Zaszokowałaś mnie, twierdząć że wszystko pochodzi z ferm i importuje się wyłącznie ciężarne samice. Dan Sutherland byłby wstrząśnięty taką wiadomością. Od blisko 15 lat regularnie co roku rozmnaża dziesiątki, jeśli nie setki pytonów królewskich w USA co jest doskonale udokumentowane (m.in. książka i film Dr Mark'a Seward'a - polecam).

Jeśli ktoś tego pokroju co Dr Mark Seward, na podstawie informacji zebranych przez ponad 15 lat rozmnażania tych węży w USA przez różnych hodowców pisze cytuję "It is fortunate that ball pythons are easily bred in captivity, even with our current, incomplete level of understanding." (w wolnym tłumaczeniu: "Na szczęście pytony królewskie łatwo rozmnażają się w niewoli, nawet z naszym obecnym, niekompletnym poziomem zrozumienia tego.") - to chyba można wierzyć

To jest doskonale udokumentowane - mam w posiadaniu cały film który pokazuje wszystkie kroki, łącznie z filmem USG przedstawiającym rozwój zapłodnionych jaj w ciele samicy i sporo innego materiału który mógłby wstrząsnąć osobą sądzącą że pytony królewskie nie rozmnażają się w niewoli.

A to jest jeden tylko przykład - doskonale udokumentowany. Takich w USA jest dużo więcej. W Niemczech gdzie masz dość blisko również jesteś w stanie znaleźć co najmniej kilku hodowców którzy ten gatunek rozmnażają.

Jeśli to Cię nie przekonuje i nadal uważasz że to wszystko to kłamstwo i spisek - trudno. Może naprawdę zadzwoń do Sutherlandów i powiedz im o tej nagrodzie. Ja przyjmuję udokumentowane fakty i nie zamierzam ich podważać.

Pozdrawiam

ten film jest niewątpliwie oszustwem, zapewne zostały im resztki zdjęć do parku jurajskiego 7 i tak sobie zmontowali dla zmylki. Odmiany regiusów są farbowane - teraz modne są kolorowane zwierzątka. Rozmnażają się wyłącznie samice z ferm własnoręcznie unasienniane przez znaną wszystkim panią fachowiec od regiusów...... o czym tu gadać. A nagrodę podwoili!

Dunja1985
    Guest

Rozpisane przez National Geo,
    jesli bedzie trzeba to podam email
    poza tym nie badz zaszokowany, ja bylam tez jak nie wygralam 6 w lotto

email mi niepotrzebny. Podaj jakiś link do oficjalnej informacji na www.nationalgeographic.com

Proponuję - napiszemy do Sutherlandów i zapytamy co o tym sądzą, ok?

Pozdrawiam

dr Robert
    Guest

Oczywiście jest wiele bardzo trudnych gatunków do rozmnożenia, ale nie nalezy do nich akurat pyton królewski. Może nie rozmnaża się jak "zbożówka", ale też rozmnożenie nie jest nieosiągalne. Mój kolega we Wrocławiu w latach 80-tych rozmnażał ten gatunek, miał chyba dwie pary, które trzymał od małego. Byłem, widziałem. Zresztą nie ma sensu udowadniać rzeczy oczywistych. Są nawet dość precyzyjne "przepisy" jak rozmnożyć pytony królewskie.

Gdy chodzi o osobniki z ferm to oczywiście są one trudniejsze, choć moje doświadczenia z całkiem małymi osobnikami są bardzo dobre. Gorzej, jeśli kupi się już nieco starsze (przychodzące do nas jako "fermówki"), te często odmawiają przyjmowania pokarmu. Niestety sprawaferm nie wygląda tak "różowo", że łapie się samice, zabiera jaja i wypuszcza. W British Herpetological Society Bulletin sprzed kilku lat czytałem jaka jest rzeczywistość na fermach w Ghanie. Mięso z samic trafia najczęściej na targowiska z żywnością. Przykre. Tym bardziej należy wspierać hodowle tego i innych gatunków gadów w niewoli, choć dopóki będzie duży import tanich zwierząt z tzw. ferm trudno liczyć na poprawę w tej kwestii.

Evoker-przyznaj masz już tą nagrode??? )))

Uprawnienia umieszczania postów