-
Re: CB ball python:)))
Nie wiem za bardzo, o co Ci chodzi, wszędzie na świecie WC i CH są tańsze niż CB, niezależnie od gatunku. To chyba normalne? CB daje większą gwarancję przeżywalności w przypadku gatunków trudnych.
-
Karla ==> Pomijając te gatunki których sprowadzenie z odłowu lub fermy graniczy z cudem :>
-
Pomijam aspekt ceny. Uuważam, że jeżeli ktoś zamierza hodować konkrtetny gatunek gada powinien dozbierać kase i poszukać zwierzaka CB. Daje to większe szanse na bezproblemowe utrzymanie i (co najważniejsze) zwierzaki CB zazwyczaj chetniej się mnożą w hodowlach.
-
-
Python Regius rozmnozony w niewoli i do tego oferowany do sprzedazy?
Pomijajac bardzo rzadkie odmiany barwne oferowane w USA za naprawde duze pieniadze, (kupno nie gwarantuje jednak , ze jest to zwierze z miotu uzyskanego w niewoli, pomimo czestych oswiadczen tego rodzaju) to nie spotkalam jeszcze takich ofert...
Weze pozyskiwane na Farmach tak, ale czysto z hodowli w terrariach nie.
-
Cześć,
chyba nie zrozumiałem co piszesz...
Mam nadzieję że nie twierdzisz że większość (albo przynajmniej widoczna część) osobników odmian barwnych pochodzi z ferm???? Fajne byłyby te fermy
W Polsce w ostatnich kilku latach było co najmniej kilka przypadków udanego rozmnożenia pytonów królewskich w terrariach. Co najmniej kilka z nich w pełni udokumentowane. W Europie zachodniej nie jest to już nic absolutnie dziwnego i powodem dla którego większośc regiusów pochodzi z ferm nie jest ich trudność w rozmnożeniu w niewoli, ale niska cena na fermach (nie więcej niż kilka dolarów). Przez to bardziej opłaca się importować kilkaset sztuk z fermy niż rozmnażać w niewoli (to oczywiście dotyczy zwykłych osobników).
Osobiście miałem okazję zobaczyć urodziny młodych pytonów królewskich w Niemczech - był to jeden z kilku miotów znajdujących się w inkubatorze. Takich hodowców jest tam niemało, a rozmnażane są już w Niemczech takie odmiany jak albino, piebald, pastel etc. - co prawda nie w takiej ilości jak w USA, ale już są.
Naprawdę tak trudno uwierzyć w to że te węże się rozmnażają, skoro rozmnażane są o wiele trudniejsze i rzadsze gatunki?
Pozdrawiam
-
I gdzie kupic mozna te weze?
Powtarzam: w Europie podobnych ofert sprzedazy nie spotkalam, w USA tez nie, a to ze "nikogo nie dziwi rozmnozenie Pytonow krolewskich w niewoli " to naturalnie zart z twojej strony... nieprawdaz?
Wyklucie sie Pytonow w inkubatorze nie ma wiele wspolnego z rozmnazaniem wezy w Terrariach, w podobny sposob postepuje sie na farmach w Afryce, zabiera sie swiezo zlozone Jaja samic i uzywa inkubatorow. Samice odlawia sie z naturalnego srodowiska (tysiace sztuk w okresie od wrzesnia do konca stycznia)) i czeka na zlozenie jaj, potem , gdy spelnia "swoje" wypuszcza sie je na wolnosc, mlode osobniki sposrod nich sprzedaje sie jako "wildfang" Problemem jest uzyskanie zaplodnionych Jaj w warunkach czysto terraryjnych, to sie udalo w kilku (KILKU) przypadkach i weze z tych miotow nigdy nie trafily do normalnej sprzedazy.
-
Nieprawda, w Polsce wiem o kilku osobach prywatnych i jednym ogrodzie zoologicznym, które uzyskały przychówki(także powtarzające się). SNAKES ma całkowitą rację.
-
Przepraszam, że zakłócam ten akademicki spór....
W moim terrarium w sezonie 2002/2003 doczekałem sią zniosu 5 jaj z których wykluło się 5 ślicznych zdrowych maluchów.
Nie będe się zniżał do dokumentowania tegoż, choć dysponuję filmikiem i fotami z klucia młodych....
WSZYSTKIE trafiły do normalnej sprzedaży w nieprzyzwoicie niskiej cenie Popytaj...
Pytania?
-
Uprawnienia umieszczania postów