Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Uszkodzone (motorycznie) łuski u regiusa

Uszkodzone (motorycznie) łuski u regiusa

Jakiś tydzień temu moja regiusica miała nieprzyjemną przygodę - wlazła w opracie od sofy, gdzie było mnóstwo nieoszlifowanych deseczek i innych niebezpiecznych przedmiotów. Wyciągnęłam ją z wielkim trudem, niestety uszkodziła sobie sporo łusek.
    Niektóre łuski wyglądają jak uschłe i matowe, niektore wyglądają jak drobne strupki, część jest nastroszona (głównie na szyi), odpada ich wierzchnia, półprzeźroczysta część. Mogę zaraz zrobić zdjęcie, żebyście to dokładniej zobaczyli. Martwię się, bo nie wiem co z tym zrobić, czy przemywać jak rany, czy poczekać do wylinki...

Kretschmer
    Guest

Re: Uszkodzone (motorycznie) łuski u regiusa

Nie wiem jak z tymi uschniętymi ale nastroszone po wylince się znormalizują

przykład nr 1

tutaj sobie mordę "starła"

nieładna brazowa łuska

Kretschmer
    Guest

Nie wiem jak z tą 'nieładną brązową łuską' ale z reszty się wyliże bez problemu. Mój pyton raz też tak miał i po 2-ch wylinkach śladu nie było.

przejdzie mu wszystko po 2-3 wylinkach. mój wąż miał to samo po ucieczce. jak nie będzie widać poprawy po wylince, to wtedy możesz zacząć się martwić. pozdrawiam

Można przyspieszyć gojenie, np tej brązowej łuski (wylew podskórny krwi ?) nacierając wężyka Bepanthenem, lub innym kremem na bazie Panthenolu (polski Alantan krem [nie maść !])
    Miałem kiedyś podobny kłopot z boaskiem, jak się "wkręcił" w sprężyny itp od fotela :|
    Na szczęscie już po następnej wylince nie było śladu.
    Jak ten wężyk tak sam sobie "mordkę" obił ??

prawdopodobnie obił ją sobie jak uciekał w głąb kanapy, bo przedtem nie zauważyłam żeby był on taki obdarty...

reed jesteś pewien że ten preparat na gojenie jest bezpieczny? Nie wiem czy czytujesz "Dziennik Zachodni" ale niedawno był tam dodatek ze spisem i opisem leków i tam Alantan (ale zasypkę a nie krem) opisywali jako dość niebezpieczny środek.

Uprawnienia umieszczania postów