Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: hmm jaki wąż na początek?

hmm jaki wąż na początek?

Nurtuje mnie pytanie, jakiego węża wybrać na początek przygody z gadami. Chcę stworzyć mu jak najleprze warunki, zarazem nie kupując jakiegoś wybajerowanego terra za ileś tam tysięcy zł (hehe), zastanawiam się bardziej nad gatunkimi które nie muszą mieć bardzo dużej wilgotności i które nie maja bardzo duzych wymagań(wiecie o co chodzi). Przytoczcie mi jakieś fajne, ładne gatuneczki dla począdkujących, a ja zajmę się resztą z góry dzieki:*

ironkapela
    Guest

Re: hmm jaki wąż na początek?

Czlowieku taki temat pojawia sie praktycznie codziennie. Poszukaj troche a napewno sie dowiesz rzeczy ktore chcesz wiedziec :/

michał antoniak
    Guest

hheheehh może być wąż ogrowowy hehe

A tak na powaznie, to na poczatek zbozoweczka bylaby ok. Jak masz wiecej miejsca to Boa Comstrictor, lepiej samiczka, z natury sa spokojniejsze, ale tez duzo wieksze od samcow. Mozesz tez sprobowac z regiusem, choc to juz ciut trudniejszy gatunek do hodowli na poczatek

na górze jest napis SZUKAJ wpisujesz jaki wąż na początek? i czytasz chyba nie trudne?? jak nie rozkmniniłęś tego to podbij na GG

rsboa
    Guest

Cześć! Ja moją przygodę z terrarystyką rozpoczynalem rok temu i kupiłem sobie Boa Constrictor (samiec). Jak do tej pory nie miałem z nim żadnych problemów. Jezeli chodzi o pokarm to zjada wszystko co mu dam i potrafi w sporych ilościach :-))). Wilgotność potrzebuje dość wysoką ale ja nie mam żadnych urządzeń jedynie spryskiwacz i nigdy nie ma problemów z wylinką. Problemem moze być chyba bardziej rozmiar terra niz cena! Pozdrawiam (rok temu mój gad mial 55cmm, teraz ma 110cmm, samice sporo wieksze!!!)

bardziej od Bcc polecam e.c (tęczowy) mniejsze rozmiary mniejsze terra

Pantherophis(Elaphe) guttatus, Elaphe schrencki, Lampropeltis getula, L. triangulum, Thamnophis sp. Nerodia sp.
    Z troszkę większych Pantherophis alleghaniensis(Elaphe obsoleta quadrivittata), Orthriophis(Elaphe) taeniurus, Boa constrictor, Epicrates cenchria.
    Z mniej popularnych- Elaphe quatuorlineata, Coleognathus(Elaphe) helena, Lampropeltis calligaster a nawet taka ciekawostka jak Antaresia childreni.
    Poczytaj, popytaj hodowców, poszukaj w publikacjach, znajdż najbardziej odpowiadający Tobie gatunek, przemyśl jeszcze i kupuj:-)

quatuorlineata bardzo chętnie, tylko skąd

Od siebie bardzo polecam E. schrencki, stosunkowo łatwo dostać, jest niedrogi, nie wymaga dużych temperatur (23-26), ładnie zmienia kolory , średniej wielkości, ale imponująco silny, a przy tym aktywny, łagodny jak baranek i żarłok jakich mało. Sama radość Ze zbożówkami radziłabym uważać, bo dosyć łatwo jest kupić niejadka, który zdycha po paru tygodniach/miesiącach - trzeba kupować z wiarygodnego źródła i najlepiej sprawdzić przed zakupem na własne oczy że je samodzielnie. Obsolety oraz L. getula również mogę spokojnie polecić z własnego doświadczenia.
    A dodam jeszcze z rzadszych, ale pojawiających się czasem, Elaphe bimaculata, nieduży, ładny, sympatyczny, żerty

pozdrawiam, Karla

Widywałem E. quatuorlineata w sklepach w Warszawie kilka lat temu- młode.
    Poza tym zawsze można pojechać do Bulgarii czy Rumunii i przywieżć sobie :-)))))
    Koleżanka spotkała, szkoda, że nie ja ;-))))

Uprawnienia umieszczania postów