Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Kiedy mały Lampropeltis powinien zacząć sam jeść

Mieszany widok

Darek S
    Guest

Kiedy mały Lampropeltis powinien zacząć sam jeść

Zakupiłem synowi tego węża [ sinaloe]. Ma 34cm, jest od półtora tygodnia i dwa razy pogardził noworodkiem mysim. Wypróżnił się jednak z poprzedniego pokarmu. Wg zapewnień sprzedawcy, wąż jest żarłokiem, ale są różne opinie na temat tego sprzedawcy[może kamił przymusowo??]. Pytanie: kiedy najpóźniej powinien zacząć sam jeść, ile można czekać i kiedy koniecznie karmić przymusowo.

Aha, dziś przeniosłem węża do docelowego terrarium 55x30x40. Zakopał się po godzinie w podłożu. Temp ok 24st, wilgotność 70%.

Wcześniej miałem jaszczurki, a one nie miały problemów z jedzeniem
    Niebawem zrobię fotki i powieszę gdzieś

Dzięki za odpowiedzi
    Darek S

Re: Kiedy mały Lampropeltis powinien zacząć sam jeść

Jeżeli niebędzie jadł 4-5 tygodni można zaczać się martwić... narazie jeszcze niema co się zamartwiac....

a to terra jest jak dla mnie zamałe jako docelowe....

a jakimi oseskami prubujesz go karmić żywymi czy mrożonkami? daj znać na gg lub e-mail to może Ci pomogę bo miałem podobne problemy ale jakoś różnymi sposobami z tego wybrnołem, i teraz wężyk je jak najęty, tak jak mój poprzednik napisał narazie nie ma powodów do obaw.

Darek S. to mój tata ja mam ksywe brevis _ na serio a wąż jest mój
    No więc karmimi go żywymi oseskami. Dziś był na karmieniu przymusowym u takiego speca P. Grześka z gekona w lublinie-to jest gość. A tak wogóle to mnie oszukano bo powiedzieli mi w innym sklepie że je a nie je!!

> Dziś był na karmieniu
    > przymusowym u takiego speca P. Grześka z gekona w lublinie-to
    > jest gość. A tak wogóle to mnie oszukano bo powiedzieli mi w
    > innym sklepie że je a nie je!!

Wszyscy trzej to nieźli spece jesteście. I goście. Po pierwsze, najpierw dajcie mu się zaaklimatyzować, a dopiero karmcie!! Półtora tygodnia po transporcie przenosicie do nowego terra, a dzień później transportujecie znowu, po co? Po to żeby pan spec go nakarmił przymusowo!... Ręce opadają. Najpierw przestańcie stresować w kółko węża, zwłaszcza, że nie jest to gatunek przesadnie kontaktowy, a potem zacznijcie karmić. I nie przymusowo, przymusowe karmienie to ostateczność! Widać pan z Gekona w Lublinie jest cosik nie na czasie jeśli nie jedzącego przez półtora tygodnia węża nakarmił przymusowo. Gratulacje. Zanim się zakupi jakiekolwiek zwierzę, warto trochę o nim poczytać, jeśli nie po angielsku, to na tym konkretnym forum pisałam (i nie tylko ja) już ze sto razy, że karmi się przymusowo tylko w skrajnych wypadkach! Nakarmieniem przymusowym oraz transportem do sklepu i z powrotem zestresowaliście go raz jeszcze, teraz pozostaje wam modlić się, żeby tego nie zwrócił, bo szybko się wasza przygoda z węzami skończy...

Przepraszam za napastliwy ton, ale beztroska nowych właścicieli doprowadza mnie do szału. Zwłaszcza, że post o niejedzeniu pojawia się co chwilę, nie jest problemem się dokształcić.

Hej!
    Gość powiedział że male lampropeltisy prawie nigdy nie jedzą i trzeba je karmić na siłe.
    To ja naprawdw niewiem już co robić...
    Za ile mam mu podać jedzenie?

To nieprawda, że Lampropeltisy pawie nigdy nie jedzą. A już totalną bzdurą jest, że trzeba je karmić na siłę. Lampropeltisy to jedne z łatwiejszych gatunków (przynajmniej te większe), na całym świecie polecane początkującym. Karmienie na siłę stosuje się tylko w ostateczności - kiedy zagrożone jest życie węża, tzn kiedy zaczyna tracić na wadze, albo kiedy po chorobie nie chce wrócić do normalnego jedzenia. Przymusowe karmienie jest dla węża bardzo stresujące.

Daj mu z tydzień świętego spokoju (najlepiej bez żadnej ingerencji w terrarium), niech posiedzi sobie w kryjówce (najlepsza jest ciasna - w takiej węże się czują bezpieczniej), bezstresowo przyzwyczai do nowego terrarium. Dopiero spróbuj nakarmić. Jeśli nie będzie chciał jeść, spróbuj paru sztuczek - daj żywego oseska zamiast martwego (lub ODWROTNIE), zamknij z oseskiem w malutkim, nieprzezroczystym pudełku z dziurkami na całą noc. To najprostsze, jeśli nie zadziałają, możesz spróbować oseska innego niewielkiego gatunku (jeśli masz dostęp - chomika, myszoskoczka) albo brainnig, czyli przedziurawienie głowy MARTWEGO oseska i rozmazanie mózgu po wierzchu (nie żartuję).

Aha, daj mu cieplejsze niż 24 stopnie miejsce w terrarium - 24 to dobra temperatura na chłodniejszy koniec, ale w cieplejszym musi mieć nawet 28. Przy zbyt niskiej tempreaturze może nie chcieć jeść.

pozdrawiam

Pewnie i byś Karla miała rację. Ale najpierw musiałabyś zobaczyć tego zwierzaczka. Ja go widziałem i według mnie karmienie na siłę w tym wypadku było naprawde wskazane. Twoje rady sa napewno dobre, ale w tym wypadku myślę że nie masz racji.

Zgadzam się z Karlą że lampropeltisy są łatwiejszymi wężami jeżeli chodzi o jedzenie .Ja mam sinaloe od małego i nie miałem żadnego problemu z jedzeniem.Podawałem mrożone oseski a teraz żywe biegusy.

Być może był to przypadek kwalifikujący się do karmienia przymusoweg (taki jak pisałam wyżej), i jeśli tak to przepraszam. Natomiast stwierdzenie, że małe Lampropeltisy prawie nigdy nie jedzą nadal uważam za nieprawdziwe i wprowadzające w błąd. Z postu wynikało, że wąż został nakarmiony przymusowo, bo "male lampropeltisy prawie nigdy nie jedzą i trzeba je karmić na siłe".

pozdrawiam, Karla

Uprawnienia umieszczania postów