-
Pokarm dla boa
Daje mojemu boaskowi samica 75cm 2 myszki na tydzien.czy to odpowiednia ilosc?kiedy przejsc na szczurki przy jakiej dlugosci?
-
Re: Pokarm dla boa
Odpowiednia, weza mozesz karmic dopoki chce jesc :] Ich sie raczej przermic nie da ;> A co do szczurkow, to na male ok 4 tyg juz w zasadzie mozesz, na wieksze z czasem. Ok 1 metrowy juz da rade wiekszego
-
Możesz śmialo już szczurki podawać. Według doświadczonych hodowców szczury są lepszym pokarmem niż myszy, wieć możesz podawać tylko szczury wielkości myszy lub jedengo większego.
-
Specter to co pisałeś, że boasa nie da sie przkarmić to fakt czy se jaja robiłeś?!
Bo nie wiem czy mam mojego boaska ograniczac czy dawać mu tyle ile da rade zjesc. Do tej pory myslałem że dla młodego węzyka 2 myszki ma tydzień to standardowo?!
Ps. W sbote kupiłem samiczke boa constrictor ok. 70cm i jestem straszecznie szczęśliwy!!
-
Waz nie jest glupi i nie zje wiecej, niz da rade. Jesli podajesz normalne myszy\szczury, czyli nie szprycowane sterydami itp. to krzywdy mu nie zrobisz. Oczywiscie musisz tez pamietac o tym, zeby wezyk mial odpowiednio chlodniej w nocy, bo jak bedzie mial 24/7 30 stopni to bedzie szybciej trafil i moze sie zdazyc, ze cialo bedzie nieproporcjonalnie duze w stosunku do glowy
-
wlasnie niezgodze sie z tym ze weza nie mozna przekarmic...moj boas(80cm) wciagnol 7 myszy w tydzien... i pewnie zjadl by wiecej boasy bardzo latwo otluscic
-
Otluszczenie a przekarmienie to co innego ;> Ale z tego co zauwazylem po swoich wezach i po boaskach kolegi, jak sa najedzone, to po prostu nie rusza.
-
czyli moge mu podawac wiecej niz 2 myszy?
-
Ja bym mu dawal raz na 6~8 dni tyle, ile da rade zjesc :> Albo karmil " do pelna" w momencie, w ktorym widzisz po jego zachowaniu, ze robi sie glodny. Powinien zaczac sie krecic po terra. Jednak nie jest to regula, moj boa tak robil, kolegi nie robia. Mozesz mu tez wrzucac co 2~3 dni po jednej myszce :>
-
no nie wiem SPeCTeR bo boasy sa strasznie łakome i bardzo łatwo jest je zatłuscic tak wiec serpentor zostan raczej przy standardowym przydzielanu pokarmu a nie tyle ile da rade zjesc
Uprawnienia umieszczania postów