Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Problem z osfojeniem

meki
    Guest

Problem z osfojeniem

Z osfojeniem mam zbozówke 3 miesiące onama 4 miesiące i prubowałem na wszystkie sposoby ale ona najwyrazniej sie mnie boj

RafalJG
    Guest

Re: Problem z osfojeniem

Napisz szerzej na czym polega problem... atakuje cie? ucieka od ciebie? ?? napisz w czym rzecz a na penwo pomozemy

meki
    Guest

ucieka odemnie alle jeszcze nigdy nieugryzł

RafalJG
    Guest

To jest normalne ja mam juz kilka zbozowek i zadna chetnie nie wchodzi na reke! Nie sprawisz na penwo u tak mlodego a nawet zadkoscia jest iz dorosly waz sam bedzie wchodzi na ciebie! Jesli sie nie zuca to juz jest oswojnoy, co innego gdyby cie atakowal.

spróbój jeszcze wyjąć mu z terra wszystko i włorzyć koszulkę w której chodziłes/łaś cały dzień i jeżeli wejdzie zapewne bedzie kojarzył twój zapch z bezpieczeństwem a co za tym idzie nie bedzie prze dtobą uciekał

corno
    Guest

4 miesiace to za malo na osfojenie zbozowki. Poczekaj jeszcze z miesiac dwa, a narazie daj jej spokoj. Tak bedzie dl niego najlepiej.

meki
    Guest

WIELKIE dzieki mam mnadzieje że za 4 miechy to sie zmieni pozdrawiam

To maluch, i on z natury jest bojażliwy, nigdy nie wejdzie sam komuś na ręce. jeżeli wąż nie panikuje, możesz na chwilę go wyciągać, i chwilę potrzymać, asekurując, nie dopuszczając do miotania się i pozwalając na w miarę swobodne poruszanie się po dłoniach. Raczej jednak nie dłużej niż kilka-kilkanaście minut. Wkładanie do terrarium koszulek nic nie daje, podaruj sobie. Nie należy mu robić przemeblowania i utrudniać chowanie się- efekt będzie odwrotny od zamierzonego, kryjówki są niezbędne! Gdy podrośnie będzie śmielsza i ulegnie względem ciebie pewnej habituacji- przestanie reagować strachem na ciebie, a nawet będzie zainteresowana czynnościami przy terrarium.

Jedyne co mozesz zrobic to przyzwyczaic do pewnego stopnia ze waz nie bedzie sie bal brania na rece ale nigdy go nie oswoisz.

Rhodan2000
    Guest

myj rece w neutralnym srodku, chodzi o zapach

Uprawnienia umieszczania postów