Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: karmienie ponczosznikow

Coguar
    Guest

Re: karmienie ponczosznikow

ej a ja ci mowie nie dawaj ddzownic poczytaj sobie w archiwum to zobaczysz jak odradzaja ddzownice ale jak jednak ci sie znudza kupie te 3 piekne okazy

moze mi ktos napisac jakei rybki ponczoszniki moga jesc, a jakich nie ? z gory dzieki

Mogą wszystkie dostepne. To jest kwestia proporcji a nie wykluczenia. Ograniczone ilości karpiowatych (karasie, brzanki, danio....). Wszelkie pielęgnice są bezpieczne i czasem (od hodowcy) za grosze. Dżdżownice podawałem przez 2 lata i przez następne 3 również dostawały od nowego wlaściciela (i dalej dostają) - dla jednego z węży jest to jedyny pokarm jaki zjada od 5 lat - zero problemów więc nie do konca należy się bać tego pokarmu - nie wiadomo też co niby ma być szkodliwego w dżdżownicy.........

Skarmianie krajowych CHRONIONYCH gatunków płazów jest zabronione. Karmione surowym mięsem z dodatkiem witamin będą rosły do czasu... To zdecydowanie bardziej szkodliwe i mniej naturalne od dżdżownic.Przekonanie, że witaminy zastąpią naturalny pokarm jest złudne, i do niczego dobrego nie doprowadzi. Ewentualnie jeszcze można dodać z rzadka odrobinę witamin do normalnej diety...
    W naturze rodzaj Thamnophis to chyba jeden z najmniej wybrednych- zjadają te węże chyba wszystko co się da( nawet chronione tetraodotoksyną traszki Taricha sp. czy niewiele mniej toksyczne efty traszek Nothophthalmus sp. ) Poszczególne populacje często mają uwarunkowane genetycznie preferencje pokarmowe.

dlaczego moje ponczoszniki nie chca jesc oseskow ?

One zwykle w niewoli nie jedzą osesków, jedynie niektóre osobniki zjadają natarte rybą golaski, chociaż w naturze czasem rozszerzają dietę o ssaki, a nawet pisklęta.Pewnie zależy to od różnic międzygatunkowych, a nawet międzypopulacyjnych.

dzieki za odpowiedz ;]

Uprawnienia umieszczania postów