Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Wątek: jak przekonac kogoś do węża?

Re: jak przekonac kogoś do węża?

Coprawda ja nie miałem problemów z mężem ;-P tylko z rodzicami. Mówili mi, że jak bede miał węża w domu to razem z nim wylece. Zbutnio się ym nie przejąłęm. Postawiłem ich przed faktem dokonanym. Pewnego dnia poprostu gdy byli w pracy przyniosłem do domu terra z wężykim. No byli w lekkim szoku, jak wrócili, ale z czasem się przyzwyczili. Teraz to nawet myszki mojemu wężykowi kupują . Heh, zadałem im jeszcze po tym fakcie pytanie : " no i jak wyrzucicie mnie z tego domu czy nie...? " odpowiedzieli zgodnie "NIE" no i tak już pozostało...

Ja przyniosłem węza do domy i teraz jest już święty spokój nawet się to rodzince spodobało

Tutaj sa raczej konfilkty rodzice - syn/córka
    Ja zrobiłem terra w garażu i przemyciłem do domku mama sie spytało co to a ja powiedziałem że projekt do szkoły nie uwierzyła ale nie zadawała zbędnych pytań bo i tak już wiedziała że mnie nie powstrzyma przed kupnem gada i po paru dniach przyszedl regius i nie miała nic do gadania bo węża z domu nie wyżuci a teraz nawet go na ręce weźmie

Moj ojciec tez specjalnie wezy i reszty nie kocha, ale jesli nie ma z nimi stycznosci, to ok. Swoja droga, jako kobieta mozesz uzyc pewnych, niezawodnych atutow ;> i wezyk zamieszka razem z Wami ;>

pozwolił mi go trzymać ..... w schowku! Powiedział że nie chce wogóle na niego patrzeć a tymbardziej nie będzie on (wąż) w naszym pokoju. To już postęp bo jak wąż będzie już w domu to łatwiej go do niego przekonam. Zobaczy że węże wcale nie są "obślizgłe". Zobaczymy co dalej....

Pozdrawiam

TylerPL
    Guest

To wielki sukces!

A tu jeszcze coś: (moja histioria)

Jeżeli nie poskutkują metody powyższe radze zastosować moją (ja tydzień temu przekonywałem żeby się zgodzili na wężą). Rdziców zawsze trzeba z osobna informować o swoich zamiarach. Jeśli mama jest bardziej liberalna (w moim przypadku) to właśnie ją najpierw, a później jak już sie jedna strona zgodzi to trzeba drugiego rodzica przekonać. We dwójkę (Ty i jeden z rodziców) przekonacie resztę domowników (siostry, bracia, dziadkowie itp.). To jest bardzo skuteczna metoda. Jeśli ani jeden ani drugi się nie zgadzają wtedy należy "wiercić dziurę w brzuchu". Dyskutować o tym przy każdej okazji! Obiad, kino, wycieczka, spacer itp. W końcu będą już "rzygać" na samą myśle, że chcesz im coś powidzieć o pająkach. I może w pewnym momencie stwierdzą, że Ci pozwolą kupić żebyś się wreszcie zamkął, albo dojdą do innych wniosków (Bóg tyko wie o czym myślą starzy) i też Ci pozwolą... Tak przekonałem starych do wężą. Co do pająka to byla inna historia. Otóż był czerwiec. Już po egzaminach gimnazjalnych. Średnia ocen na prawde średnia (3.75). I ja jeszcze pieprze starym o pająku. Matka mówi że nie bo będzie jak zawsze - "kupie, pobawie się i rzuce w kąt". Ale przy sposobnej okazji (nie pytajcie o szczegóły bo i tak to nie istotne), jak ja trochę wypiłem, matka trochę wypiła, stary i jeszcze mój kolega. Zacząłem z nim gadać o pająkach na allegro i o tym że starzy się nie chcą zgodzić (własnie od allegro, zaczeła się moja miłość do pająków ) On coś powiedział że pająk ma większe IQ od chomika itp. Ja z tym do matki (która jak już mówiłem trochę wypiła), że pająki są inteligentne itp. Ona na to że jak zdam do dobrego LO... I tutaj na razie był stop temat. O dziwo udało mi się zdać do dobrego LO i tak udało mi się i mam pająka. Ja wszystkie powyższe metody zawiodą to kup i olej starych... (czy ktoś przeczytał całego mojego posta?)

No przeczytalem calego i musze stwierdzic ze chyba Ty nie przeczytales wczesniejszych. Nie chodzi o przekonywanie starych tylko meza i zaden z rodzenstwa nie moze jej pomoc i do dobrego liceum to raczej tez juz nie bedzie zdawac))

TylerPL
    Guest

Czytałem temat i wszstko co było dalej. Ale napisałem to bo może ktoś inny ma podobny problem i śledzi ten temat.

Pozdrawiam!

Rodzeństwo jest po mojej stronie szczególnie mój 10-letni brat i mama (tata jeździ za granicę więc i tak go nie ma więcej niż jest) ale czy mój mąż ich wysłucha??

P.S. Mieszkam obok moich rodziców i nasze mieszkania są połączone jednym przejściem poza tym moje mieszkanie należy do moich rodziców więc mama też ma chyba coś do powiedzenia? czy lepiej nie mieszać jej do tego?

TylerPL
    Guest

Jak jest za kupnem to mieszać na 100%! "pozwolił mi go trzymać ..... w schowku!" - to sukces. Jak go już kupisz to przecież taki piękny wężyk nie może być trzymany w jakimś schowku! I go przeniesiesz gdzie indziej w lepsze miejsce... Jak się zgodził to po problemie moim zdaniem...

Ale jak masz jeszcze jakieś wątpliwości to pisz. I pamiętaj! Najpierw przestudiuj wiele postów na temat danego gatunku, pisz jak masz wątpliwości, zagłęb się mocno w temat, opowiadaj o tym mężowi. Następnie kup terrarium, urządź je, kup jakiś roślinki (najlepiej sztuczne), zadbaj o wilgotność i temperature. Daj pożyć terrarium bez lokatora - niech się wszystko ustabilizuje. A następnie kup dopiero węża!

Pozdrawiam!

Uprawnienia umieszczania postów