Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Znalazłam jaszczurkę! albo traszkę :/

Znalazłam jaszczurkę! albo traszkę :/

No więc, od początku. Byłam na działce na suwalszczyźnie - tam ostatnio było bardzo zimno. Znalazłam mrowisko i wydało mi się, że dostrzegłam jakiś maleńki ruch. Wydało mi się niemożliwe żeby przy takiej temperaturze funkcjonowały mrówki. Przykucnęłam i po dłuższej chwili zauważyłam maleńką jaszczureczkę - wyglądała z otworu w mrowisku. Eee.. nie mogłam uwierzyć. Trochę dziwne, nie? Strasznie zimno, ja w czapce i rekawiczkach, a tu nagle jaszczurka i to na mrowisku! Wzięłam ją na rękę - prawie się nie ruszała. Była niesamowicie chuda - taki plemniczek: Główka najszersza a reszta ciała jak zapałka... nie sądziłam, że to możliwe, ale było jej widać maleńkie kosteczki! No i miałam niezły dylemat: co z nią zrobić? ledwo się ruszała z zimna, nie miałaby siły się gdzieś zakopać, zapowiadali przymrozki... no i ją wzięłam. przyniosłam do domu włożyłam do słoika, a do środka trochę mchu, kory, kamyczek... Tylko że nie jestem pewna, czy to jaszczurka, czy traszka! Jest maleńka, ma ze 3cm z ogonkiem normalnie byłabym pewna, że jaszczurka, ale gdzieś kiedyś ktoś pisał że znalazł jaszczurkę, która okazała się być traszką... Postawiłam ją pod lampką, koło kaloryfera - zawsze to coś. Zaczęła się żywiej ruszać, ale zamiast próbować się wygrzewać, zaczęła wchodzić pod kamienie. I tak było 2 dni, wróciłam do Warszawy i nie wiem co zrobić. Jak ją ogrzać? To na pewno jaszczurka? dlaczego wciąż chowa się na spód pojemnika? Czym ją nakarmić? To najpilniejsze pytania. Bardzo proszę o szybką odpowiedź ( teraz trzymam ją w tym słoiku i nie wiem co robić)
    Z góry dzięki

Re: Znalazłam jaszczurkę! albo traszkę :/

hej!
    jesli wyglada tak http://terrarium.com.pl/forum/read.p...=10897&t=10897 to masz odpowiedz co znalazlas.

hmm najlepiej jakbys zrobila zdjecie makro domniemanej jaszczurki, dogrzewac mozesz zarowka a karmic najlepiej wylegiem swierszcza karaczasna lub muszkami owowcowkami nielotnymi...

pozdrawiam

Sungaya
    Guest

Jak ma łuski, to jaszczurka, a jak nie ma, to traszka.

Sungaya

To jest takie maleństwo, że chyab nie zobaczyłabym żadnych łusek nawet gdyby były... No w każdym razie nie widzę. Zaraz zrobię zdjęcia i jakoś wkleję

a skore ma wylgotlna i raczej sliska czy sucha ?

suchą, na pewno nie ma żadnego śluzu

Dark Raptor
    Guest

Traszki mogą być suche. Teraz wędrują w poszukiwaniu zimowisk (spróchniałe kłody, wykroty itp.), bo zimują na lądzie.

Najlepiej jednak zrobisz, gdy wypuścisz ją na wolność tam gdzie została znaleziona. Zwłaszcza zanim nastaną mrozy.
    Nie muszę Ci chyba przypominać, że krajowe gatunki płazów i gadów znajdują się pod ochroną.

Ok, jak tak ją porównuję ze zdjęciami to chyba rzezcywście jest traszka. Mogę wypuścić ją na wolność, ale czy ona ma szanse na przeżycie? To chyba nie było naturalne, że siedziała na powierzchni przy takim zimnie? Dlaczego nie była schowana?

Coguar
    Guest

naj smiesniejsze jest to ze kazdy co znajdzie nasz jaszczurke czy tez traszke pisze ze pewnie by nie przezyla chuda nie ruszala sie za kazdym razem taka sama sytulacja

Uprawnienia umieszczania postów